La consellera de Territori en funcions, Ester Capella, ha assegurat que existeix una "deixadesa permanent i constant" a Rodalies per part del govern espanyol i ha reclamat accelerar el traspàs del servei a la Generalitat, perquè sigui immediat. "N'hi ha prou d'utilitzar un ventilador dient que la culpa és d'un altre i no aportar solucions", ha exclamat Capella aquest divendres en una jornada de celebració del 20è aniversari de la Llei de Mobilitat de Catalunya en l'Institut Cartogràfic de Barcelona, des d'on ha tornat a responsabilitzar directament de les mancances, incidències i avaries de Rodalies a Adif i Renfe com a operadors del servei.

Capella, responsable de la conselleria que gestiona la mobilitat ferroviària sota control de la Generalitat, ha culpat l'Executiu estatal de Pedro Sánchez de no executar la inversió prevista per a Rodalies, la qual cosa ha provocat, assegura, una falta de manteniment i que les incidències es converteixin en una "catàstrofe" diària. Per a Capella, "un manteniment adequat en les instal·lacions hauria evitat segurament el caos", en referència a la greu incidència que es va produir el diumenge electoral i que encara dura, sobre el qual el ministre de Transports, Óscar Puente, insinua que ha pogut haver-hi un sabotatge intencionat.

La consellera ha afirmat que és "inajornable" trobar solucions perquè les incidències no es repeteixin i ha demanat que el traspàs de Rodalies sigui immediat. "Reclamem també que hi hagi lleialtat institucional i, per tant, que també facin el favor de posar-se les piles", alhora que ha criticat que el govern espanyol no hagi demanat disculpes als afectats per les darreres incidències.

Auditoria "exhaustiva" a Rodalies

Amb motiu de les darreres incidències greus que han afectat el servei de Rodalies, precisament ahir dijous la Conselleria de Territori va anunciar al govern espanyol a través d'una carta dirigida al secretari d'Estat de Transports, José Antonio Santano, que la Generalitat licitarà una “auditoria exhaustiva” del servei ferroviari que gestionen Renfe i Adif. Es tracta d'una acció que està contemplada en l'acord de traspàs del servei ferroviari signat entre ERC i PSOE en el marc de la investidura de Pedro Sánchez. L'objectiu de l'auditoria seria avaluar l'estat actual de la infraestructura, detectar els elements que no compten amb les mesures de seguretat adequades i així identificar àrees susceptibles de millora.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!