Queda una setmana exacta perquè els barcelonins triïn alcalde. Les enquestes apunten a una gran bossa d'indecisos, per sobre del 20%, molts dels quals probablement no s'acabaran llegint els programes per mandra. Per això, a ElNacional.cat hem demanat als candidats que siguin ells mateixos qui en desgranin les línies mestres en relació amb els àmbits que més preocupen i afecten la ciutadania: seguretat, habitatge, turisme, medi ambient i mobilitat, cultura i el procés sobiranista. A part, els hem sotmès a un interrogatori més personal, més confidencial. 

Malgrat la seva hiperactivitat de campanya i precampanya, tots han buscat i han trobat un forat a l'agenda per atendre la invitació. Tots menys una, l'actual alcaldessa Ada Colau, malgrat els diversos intents per convèncer el seu equip de campanya. La primera petició formal als comuns va fer-se el 31 de gener. Després de molt insistir, el no definitiu de Colau va arribar el passat 3 de maig, a sis dies de començar la campanya. Ella, doncs, és l'única que no apareix. Sí que ho fan els qui aspiren a succeir-la: Ernest Maragall, Elsa Artadi, Manuel Valls, Jaume Collboni, Josep Bou, Anna Saliente i Jordi Graupera

Què comparteixen Ernest Maragall i Manuel Valls? Què votava Jaume Collboni abans del PSC? Per què va deixar el PDeCAT Elsa Artadi? Què és el millor que ha fet Ada Colau segons Josep Bou i Jordi Graupera? A quina ala de la CUP pertany Anna Saliente

Habitatge

El preu del lloguer a Barcelona es troba en màxims històrics. La mitjana, segons la Cambra de Propietat Urbana, se situa al voltant dels 930€, quan en el punt àlgid dels inicis de la crisi, l'any 2008, era de 813€. Això fa que la majoria de famílies hagin de destinar més de la meitat del sou a pagar el pis, amb les conseqüències que això genera a l'estat del benestar. A més, hi ha més de 400 famílies que es troben en una situació d'emergència habitacional. Tots els candidats coincideixen que la solució a llarg termini és construir més, però què es pot fer de manera més immediata? Expropiar, desallotjar, reaprofitar locals? Escolta les seves propostes. 

Seguretat

La (in)seguretat s'ha disparat com el primer problema dels barcelonins, cosa que no passava des de fa una dècada. Un de cada quatre ciutadans han estat víctimes d'algun delicte l'últim any. Per resoldre aquest conflicte, la majoria plantegen la necessitat d'ampliar la plantilla de la Guàrdia Urbana. Bé, hi ha qui aposta per tot el contrari: augmentar el control als agents de policia perquè no cometin abusos. Però quines solucions complementàries duen al programa?

Procés

Sens dubte, el paper l'Ajuntament de Barcelona en el procés independentista ha estat un dels grans temes de debat. S'hi ha de comprometre o ha d'aïllar-se'n? Ha fet prou Ada Colau?

Turisme

El turista és l'enemic del barceloní? Els alcaldables expliquen quines són les mesures que proposen per resoldre la situació actual de massificació i gentrificació que pateix la ciutat. 

Medi ambient

Pràcticament hi ha plena coincidència entre tots els partits: cal anar tendint a fer desaparèixer el cotxe privat de la ciutat a través, sobretot, d'una millora de la xarxa de transport públic. Ara bé, discrepen sobre la conveniència, per exemple, de mesures concretes com el peatge de congestió o el tramvia.  

Cultura

Barcelona és una ciutat que acull grans esdeveniments culturals, des de festivals de música a fires diverses. Ara bé, què hi ha més enllà del mainstream? Una oferta cultural més bona i més pot atraure un tipus de turisme diferent? 

Fa quatre anys, les eleccions van deixar un Ajuntament absolutament fragmentat. Ada Colau va convertir-se en alcaldessa per sorpresa de tothom, inclosa ella mateixa, i fregant el pal. Entre ella i Xavier Trias hi va haver 17.000 vots i un regidor de diferència. Des d'aleshores han passat un munt de coses. Convergència i Unió ja no existeix, el PP ha decidit apartar Alberto Fernández Díaz després de dècades com a candidat, Colau ja no és activista sinó institució, Cs s'ha diluït en la candidatura de Manuel Valls i ERC i el PSC hi arriben amb bons auguris a les enquestes, quan el 2015 la suma dels vots de tots dos partits junts no arribava al resultat que va obtenir CiU. L'escenari està absolutament obert. La solució, d'aquí set dies.