El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha estat contundent en ser coneixedor dels àudios comprometedors del jutge Joaquín Aguirre. Carles Puigdemont ha sentenciat en un missatge a X, antic Twitter, que "quan els jutges fan política des del seu càrrec i el fan servir per subvertir l’estat de dret, això té un nom. I el trobareu al Codi Penal". Puigdemont es refereix a la prevaricació. L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ja va anunciar fa poc més d'una setmana una querella contra el jutge del cas Volhov per prevaricació arran de l'obertura d'una peça separada on s'acusa de traïció i malversació Puigdemont, Mas, Alay, Artadi i una desena de persones més. 

El magistrat Aguirre va ser gravat parlant amb altres persones en dependències judicials mentre es referia a la instrucció del cas Volhov. L'enregistrament compromès, que l'ha publicat el Canal Red, el canal de televisió que dirigeix l'exvicepresident del govern espanyol Pablo Iglesias, evidencia el biaix polític del jutge. En els àudios s'escolta com Aguirre assegura que l'amnistia serà la tomba del govern de Pedro Sánchez i que va ser per ell que el passat mes de gener es va rebutjar el primer dictamen d'aquella llei. 

Els àudios del jutge Aguirre

En una de les gravacions, Aguirre apunta que la llei d’amnistia “serà la tomba”, que al govern de Pedro Sánchez li queden “dos Telediarios alemanys”. “Dos. I ja està. A prendre pel c...”. Amb aquesta referència al "Telediario alemany" el jutge es refereix a un reportatge de la televisió pública alemanya emès a finals de gener en què Aguirre va aparèixer comentant la investigació oberta sobre la suposada trama russa i parlant de l'intent de Rússia d'infiltrar-se a través del procés polític independentista de Catalunya a totes les democràcies liberals de l'Europa Occidental.

La segona gravació va ser enregistrada el dia 1 de febrer, l’endemà que no s'aprovés el primer dictamen de la llei d’amnistia que es va portar al ple del Congrés. En aquell ple, el PSOE no va acceptar les darreres esmenes de Junts per blindar la llei i el partit de Carles Puigdemont va votar en contra de la proposta. A la conversa, el jutge s’atribueix el fracàs del text. “M’han dit que ahir això de la llei d’amnistia es va tombar per mi”, assegura.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!