El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dimarts que no se sent "concernit" pel que ERC "digui, pacti o deixi de pactar" amb el PSOE respecte a la possible llei d'amnistia, després que els republicans asseguressin aquest dilluns que ja hi ha intercanvi de papers respecte a la norma. "Jo no soc d'ERC, per tant, no puc parlar pel que digui ERC ni em sento concernit pel que ERC digui, pacti o deixi de pactar. No té res a veure el que fa ERC amb el que fem nosaltres", ha dit Puigdemont en declaracions als mitjans de comunicació.

Cal recordar que aquest dilluns la portaveu d'ERC, Raquel Sans, va afirmar que la negociació sobre una possible amnistia amb els socialistes ja se centra en "qüestions tècniques", i que en aquest sentit ja "circulen documents", mentre que va considerar que "la part política ja està resolta". Vint-i-quatre hores després, el també eurodiputat ha llançat un advertiment, tant a ERC com al PSOE, en el sentit que Junts per Catalunya no es considera concernit per aquestes negociacions. “Esquerra veurà el que fa Esquerra i nosaltres el que fem nosaltres”, ha afegit.

Jo no soc d'ERC, per tant, no puc parlar pel que digui ERC ni em sento concernit pel que ERC digui, pacti o deixi de pactar"

Per la seva banda, el govern espanyol ha eludit pronunciar-se sobre si és cert que, segons ERC, ja hi ha intercanvi de documents entre les diferents parts sobre la llei d’amnistia. La ministra portaveu en funcions, Isabel Rodríguez, s’ha limitat a explicar que de moment no han començat les converses formals per tractar la qüestió, però que “una altra cosa és que, com és normal al Congrés, els diferents diputats i grups parlin entre ells”.

Puigdemont ha fet aquestes declaracions en el marc d’un acte al museu de la Casa de la Història d'Europa, on ha fet lliurament de tres diccionaris de català i un d'occità aranès, en el context de la commemoració del Dia Europeu de les Llengües, en un esdeveniment en el qual el conseller basc de Cultura, Bingen Zupiria, ha aportat per part seva una edició de 1905 del diccionari basc-castellà-francès. A l'acte —organitzat per la Casa de la Història Europea, l'Intergrup de les Minories Tradicionals i la Unió Federal de Nacionalitats Europees, entre d'altres— hi ha assistit el ponent especial de l'ONU sobre minories, Fernand de Varennes, que ha demanat als governs i a les institucions europees respectar la diversitat lingüística. "La diversitat lingüística forma part de la nostra humanitat", ha defensat De Varennes, que ha criticat que els governs i les institucions europees no "entenguin" la necessitat de "respectar" la diversitat lingüística.