El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha anunciat que optarà a la presidència de Junts per Catalunya en el congrés extraordinari del partit que se celebrarà aquest cap de setmana a Calella (Maresme). Així ho ha anunciat el partit a través d'un comunicat. I és que Puigdemont ha traslladat a l'actual presidenta de Junts, Laura Borràs, les seves intencions d'assumir la presidència en una reunió aquest dimecres prèvia al congrés de Junts.  Segons el comunicat, Borràs ha expressat el seu convenciment que el lloc des del qual pot continuar servint al projecte del partit i al moviment independentista és a través de la fundació amb què, en aquesta nova etapa, el partit pretén dotar-se d’un espai de debat d’idees, formació i pensament.

Posteriorment, Puigdemont ha anunciat la seva intenció de presentar-se a través d'un vídeo a X, des d'on ha reivindicat Junts per Catalunya com l'alternativa a l'hegemonia institucional socialista i l'instrument més fort que té el moviment independentista. "Cal reforçar-nos, renovar lideratges i discursos", ha assegurat el futur president de Junts, que també ha reivindicat que els cal créixer ideològicament i amb implantació social i territorial.

Puigdemont crida a reforçar Junts i la nació

Puigdemont ha defensat que la nació, el progrés, la llibertat i la independència són les "bigues mestres" del partit. "Sense nació no hi ha progrés per a tothom. Hi pot haver progrés per a uns quants, però l’únic que assegura que el projecte sigui per a tothom és el projecte col·lectiu i la idea de nació, que han anat lluitant els nostres avantpassats", ha defensat Puigdemont explicant el lema del congrés extraordinari.

En aquest context, el líder juntaire també ha reivindicat que la llibertat és la "clau de la independència" i això passa per "reforçar la nació, assegurar el progrés i defensar drets i llibertats". "És tot el que l'Estat espanyol ens nega", ha defensat el president a l'exili, que ha instat a reforçar el partit, millorar-lo i fer que hi conflueixin moltes persones que senten la "necessitat de defensar la nació per assolir la independència". 

En mans de la militància

Si així ho acaba decidint la militància de Junts en el congrés extraordinari d'aquest cap de setmana, Puigdemont substituirà l'actual presidenta del partit, Laura Borràs, i tornarà a encapçalar la formació dos anys després que hi renunciés per centrar-se en el Consell de la República. I és que Puigdemont ja va ser elegit president de la formació en el seu congrés fundacional l'any 2020, juntament amb l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez com a secretari general. Un congrés que es va produir de forma telemàtica i que va suposar el pas definitiu de molts militants del PDeCAT -com Puigdemont, Turull, Rull, Míriam Nogueras o Elsa Artadi- a Junts per Catalunya. 

La presidència de Carles Puigdemont al capdavant de Junts va finalitzar l'any 2022. El president a l'exili sempre havia manifestat que volia centrar-se en el seu paper institucional al capdavant del Consell de la República, que havia de servir com a entitat paraigua que reunís tot l'independentisme a l'exili. El Congrés d'Argelers del 2022 va acabar amb un acord entre Laura Borràs i Jordi Turull per dividir-se la direcció i amb dues vicepresidències per a l'entorn de l'actual secretari general -Anna Erra i Josep Rius- i dues altres per als afins a l'actual presidenta del partit -Aurora Madaula i Francesc de Dalmases-. 

Substituirà Laura Borràs

Tot i això, el paper dels borrassistes ha anat decaient. Laura Borràs assumirà la presidència de la fundació de Demòcrates, FunDem, després de l'acord amb Junts. L'exvicepresident del partit Francesc de Dalmases va dimitir després de les acusacions de tractament inapropiat a una periodista, mentre Aurora Madaula ha tingut problemes dins del grup parlamentari de Junts enmig d'acusacions masclistes. De fet, altres vocals afins a Borràs han anat decaient, com Cristina Casol, que va denunciar també comportaments masclistes. També l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas, aleshores afí a Borràs, va deixar el seu escó de diputat l'any passat i des d'aleshores no ha mantingut la vida de partit. Així mateix, l'alcaldessa de Vilobí del Penedès, Ester Vallès, probablement tampoc seguirà a l'executiva, mentre que l'afí a Borràs que podria seguir és David Torrents, però no com a secretari d'organització. 

El retorn de Puigdemont a la presidència: una idea de Trias

Un dels primers que va posar sobre la taula un retorn de Carles Puigdemont a la presidència del partit va ser l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, a través d'un congrés extraordinari. I és que Puigdemont va tornar a agafar les regnes del partit en la negociació amb el PSOE, després que Junts obtingués set diputats en les eleccions al Congrés dels Diputats el 23 de juliol del 2023 i es convertís en la clau de la governabilitat per a Pedro Sánchez. "Els líders han d'actuar de líders. El més important d'aquests dies és que el president Puigdemont ha decidit convertir-se en el líder de Junts per Catalunya", va subratllar Trias. 

Possibles noms per a l'executiva de Junts

De cara al congrés de Calella, qui repetirà com a secretari general serà Jordi Turull, juntament amb la secretària de finances, Teresa Pallarès, i el responsable de política municipal, David Saldoni. Pel que fa a les vicepresidències -que depenen directament de la presidència- Puigdemont escollirà el líder de Demòcrates, Antoni Castellà; la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras; i repetirà el ja vicepresident del partit, Josep Rius. La incògnita rau en la quarta vicepresidència, que, fins i tot, podria quedar vacant, ja que la ponència organitzativa estipula que hi haurà un màxim de 4 vicepresidències i amb el mínim d'una. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!