El president a l'exili, Carles Puigdemont, assistirà presencialment a la Universitat Catalana d'Estiu el pròxim dilluns 21 d'agost a Prada de Conflent, a la Catalunya Nord. L'assistència del president estava en dubte per la possible reactivació de les euroordres de detenció dictades pel jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena. Finalment, s'ha confirmat que Puigdemont participarà en la trobada de presidents juntament amb Pere Aragonès, Jordi Pujol, José Montilla i Quim Torra, en el marc d'un homenatge al músic Pau Casals. L'acte és per commemorar els 50 anys de la mort del músic, compositor i comptarà també amb la presència de l'abat de Montserrat, Manel Gasch, així com el professor d'història de la música de la Universitat de Barcelona (UB) Jaume Carbonell i Guberna.
El president Puigdemont fa viatges recurrents a la Catalunya Nord, i la retirada de la immunitat per part del TGUE a inicis de juliol no ha suposat un canvi en aquests desplaçaments. De fet, aquest dilluns no serà la primera vegada que trepitgi territori català des de la decisió judicial. Tot i que els últims 10 dies ha estat a Waterloo, centrat en les negociacions amb el PSOE de la Mesa del Congrés, l'última setmana de juliol i la primera d'agost, el president va fer viatges de caràcter personal a la Catalunya Nord.
En memòria de Pau Casals
L'acte serà en memòria de Pau Casals, qui es va exiliar a Prada després de la Guerra Civil Espanyola. Hi va anar perquè des de Prada podia seguir a Catalunya. Després de la Segona Guerra Mundial i d'un llarg període de silenci, Casals va tocar el 1950 a la ciutat de la Catalunya Nord per celebrar el bicentenari de la mort de Bach.
L'acte també es fa en el marc d'un gran homenatge nacional i comptarà amb conferències i taules rodones per abordar l'exili dels presidents Lluís Companys, Josep Irla i Josep Tarradellas. També hi serà el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras; la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra; la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu; la consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà; i la consellera d'Educació, Anna Simó.
Els protagonistes tractaran temes com sobre política lingüística a les universitats catalanes; sobre la relació de l'Església amb la llengua catalana; sobre el català a l'escola; sobre la figura de Pompeu Fabra. També hi haurà ponències sobre els estatuts de les Illes Balears i el País Valencià; i sobre el Catalangate. En la cloenda, es lliurarà el Premi Canigó 2023 a Josefina Salord.