Aquest 18 d'octubre es compleix mig any d'ençà que es va fer públic el CatalanGate, l'espionatge massiu amb el programari Pegasus que va afectar més de 60 càrrecs independentistes o persones del seu entorn. Des de llavors, s'han obert comissions d'investigació al Parlament de Catalunya així com a l'Europeu, mentre que al Congrés aquest afer no s'ha investigat, només l'espionatge que van patir els membres del govern espanyol, entre els quals Pedro Sánchez, amb aquest software. Ara, sis mesos després que esclatés aquest escàndol, Carles Puigdemont s'ha mostrat indignat en un article publicat per la revista The Parliament, escrit en anglès, en què ha denunciat la inacció de la Unió Europea davant aquest cas d'espionatge massiu que afecta eurodiputats, entre els quals ell mateix, tot lamentant que encara hi ha massa preguntes sobre aquest atac a la seva intimitat a través d'una infecció als telèfons mòbils.
En aquest article, molt dur, Puigdemont se centra en la manca d'iniciativa des de la UE per lluitar contra l'espionatge i condemnar-lo, centrant-se especialment en la figura de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen: "La Comissió ha estat massa callada. Quan es va saber que Pegasus afectava només Polònia, Hongria o Grècia van ser assertius, però quan va créixer la sospita sobre Espanya per espiar ciutadans catalans independentistes, s'han mostrat indiferents". Aquesta és la primera denúncia que fa Puigdemont en l'article, censurant també el silenci aclaparador de la presidenta Von der Leyen quan va visitar Barcelona, en el marc de la reunió del Cercle d'Economia, dies després que esclatés l'escàndol: "I encara pitjor, no va fer cap referència a l'amenaça que suposa Pegasus en el seu discurs en el debat de l'Estat de la Unió. Ni una sola paraula sobre el ciberespionatge contra ciutadans europeus ni les seves conseqüències", censura el president.
A partir d'aquí, i en un una reflexió que també ha expressat en un tuit per compartir el seu article, Puigdemont ha analitzat els efectes que aquesta indiferència per part de la Unió Europea i especialment Von der Leyen pot tenir sobre la institució: "He viscut a l'exili durant cinc anys, i si he après alguna cosa és que com més protegeix la Unió Europea Espanya, més credibilitat interna i externa perd. No ens ho podem permetre. Pegasus no és només una crisi, sinó també una oportunitat per construir una Europa millor. Ens hi juguem molt", ha conclòs Puigdemont en un missatge molt contundent.
La inacció de la Unió Europea, carta blanca per espiar
Segons l'eurodiputat, el missatge que envia Europa als règims d'arreu del món amb aquesta inacció és "inquietant", ja que sembla que els hi vulgui traslladar que si aquesta mena de ciberespionatge és acceptable a la UE, tal com transmeten amb la seva indiferència, per què no ho pot ser a qualsevol altre punt del món?: "Els dissidents democràtics, les minories i els opositors d'arreu del món estan més en risc que mai davant l'actitud de la Unió Europea", resumeix. Tot plegat empitjora, considera Pugidemont, davant les últimes informacions que apunten que Pegasus també permet crear missatges i continguts dins del telèfon infectat, posant en perill les investigacions ja que desapareixen els límits sobre el que és real i el que és fals.
Finalment, ha volgut destacar com a gairebé l'únic punt positiu que des del comitè sobre Pegasus al Parlament Europeu, del qual ell mateix en forma part i que es va reunir fa pocs dies, va en la bona direcció, però la feina que fa no és suficient: "La investigació sobre l'ús de Pegasus contra l'independentisme català es minimitza quan es descarta investigar Espanya. Quin sentit té excloure d'aquestes missions un viatge a un país on l'han utilitzat de manera tant amplia?", s'ha lamentat Puigdemont en aquest article de denúncia mig any després de l'esclat de l'escàndol.