El president a l'exili, Carles Puigdemont, reacciona a la revelació que un exsubcomandant de l'Exèrcit israelià va ser autor del ciberatac que va patir la Generalitat durant la consulta del 9-N de 2014. En un missatge a Twitter, l'eurodiputat ha replicat a una piulada de l'exvicepresident del Govern de la Generalitat, Jordi Puigneró, i no s'ha mostrat sorprès sobre la informació destapada per la premsa. Més concretament, Puigdemont ha comparat l'atac amb l'escàndol d'espionatge d'Estat contra el moviment independentista CatalanGate, i també amb la guerra bruta contra el terrorisme per part del govern espanyol, quilificant-ho de "GAL tecnològic".  En aquest sentit, el president del Consell de la República ha afirmat que en aquests casos de sabotatge i vigilància, "el client sempre és el mateix". 

Per la seva banda, l'exvicepresident Jordi Puigneró ha recordat que quan es va produir l'esmentat atac ell ja va alertar que es tractava d'un "ciberatac encarregat". Acte seguit, en to irònic, Puigneró es pregunta "qui sinó podia tenir interès en fer caure els sistemes informàtics de la Generalitat el cap de setmana de la consulta d'independència del 9-N?". Amb aquesta pregunta gairebé retòrica apunta al govern espanyol.

L'empresari treballa per serveis d'intel·ligència

Un empresari israelià que treballa per serveis d'intel·ligència i organismes de seguretat governamentals internacionals s'atribueix el ciberatac a la Generalitat durant la consulta independentista del 9-N del 2014. Així ho ha acreditat una investigació de l'organització de periodistes Forbidden Stories, en la què participa El País juntament amb una vintena més de mitjans de comunicació com The Washington Post, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel, entre altres. Tal Hanan assegura que les seves companyies treballen per a serveis d'intel·ligència, han participat en 33 campanyes i ofereixen "desinformació" a governs, candidats i empreses.

Tal Hanan, de 50 anys, és expert en tecnologia, subcomandant de l'exèrcit israelià i vinculat a la consultora britànica Cambridge Analytica, una empresa que ha estat acusada d'utilitzar milions d'usuaris de Facebook per influir en la victòria de Donald Trump el 2016. Durant tres dies es van atacar pàgines web de la Generalitat com la de participa2014.cat i que també va afectar el servei d'emergències mèdiques, el gestor de requeriments dels Mossos i el portal e-justicia, entre altres.