El president a l'exili i eurodiputat Carles Puigdemont encara no s'ha pronunciat obertament sobre el sentit del seu vot a la consulta que se celebra aquest dijous i divendres a Junts on es pregunta a la militància sobre si la formació ha de seguir o no formant part de la coalició de Govern. Ara bé, Puigdemont ha fet una sèrie de piulades on ha defensat la importància "del debat interior d'un partit" per tal de "reforçar la democràcia en general". El dirigent independentista ha carregat contra els que diuen que la consulta "provoca dissensos i divisions" ja que considera que fer-ho és "adoptar el mateix argument dels que s'oposen al referèndum adduint que divideix la societat".

Tuit Puigdemont

Carles Puigdemont dona suport a la consulta interna del partit i critica les formacions on només hi ha un únic poder ja que, assegura, això deriva en "un pensament únic, bloc granític i defensa sectària". El president a l'exili, per tant, defensa el model de Junts i la pluralitat que hi ha. Segons Puigdemont, el debat és propi de les societats de llarga tradició democràtica: "El debat enriqueix, sobretot si és compartit i argumentat. Això passa de manera corrent a l'interior dels partits i organitzacions". El fil de Puigdemont a Twitter apareix el dia abans de l'inici de la consulta on uns 6.000 afiliats de Junts podran optar per sortir de l'executiu, quedar-s'hi o deixar el vot en blanc.

tuit puigdemont 1

Per tots aquests motius, Puigdemont fa una crida a la responsabilitat dels "líders" dels "partits o governs" a "conjugar la pluralitat per poder governar millor i de manera més democràtica". El també eurodiputat està molest amb les persones que titllen la consulta del seu partit de "soroll, molèstia o guirigall" i subratlla que això denota una "immaduresa democràtica preocupant". Al mateix temps adverteix que crítiques com aquesta són "el preludi de l'autoritarisme" i, afegeix "aquest és un risc que cap demòcrata no pot ignorar ni banalitzar". Està previst que els resultats provisionals de la consulta s'anunciïn el mateix divendres a la tarda o al vespre. Tanmateix, es donarà un marge de 24 hores per confirmar els resultats definitius.

TUIT Carles Puigdemont 2

Per tot això, Carles Puigdemont assegura que hi ha un "estol de polítics, funcionaris, periodistes i analistes remant per reforçar l'argument populista que el debat sobre si mantenir-se o sortir de l'actual govern autonòmic és un debat que no té res a veure amb els problemes de la gent" i, insisteix, "és exactament al contrari". El president a l'exili té clar que aquesta consulta sí que té a veure amb els problemes de la ciutadania i les mancances del país: "No puc concebre política i democràcia sense debat i sense contrast d’idees". Finalment, doncs, Puigdemont dona la benvinguda a la imminent consulta i lloa el "coratge" de Junts a l'hora d'encetar un debat d'aquesta magnitud.​

TUIT Carles Puigdemont 3

Aquesta extensa reflexió del president a l'exili s'ha publicat poc després que el portaveu de Junts, Josep Rius, fes públic el seu posicionament sobre la consulta defensant que Junts surti del Govern davant "l'immobilisme" d'ERC. Aquesta piulada de Rius ha estat repiulada pel mateix Carles Puigdemont. Per la seva banda, Rius critica que el partit de Junqueras no vulgui sumar cap altra estratègia que no sigui la seva. I afegeix que ERC "prioritza" el pacte que va signar amb el PSOE per investir Pedro Sánchez.