El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha defensat que presentar una iniciativa ciutadana europea per demanar a la Comissió Europea que posi en marxa un procés sancionador contra Espanya pretén "reforçar" la democràcia a l'Estat. "Ara és el moment de demostrar el poder de la ciutadania", ha reivindicat a la roda de premsa de presentació de la proposta de l'ANC i del Consell per la República. El president ha matisat que "no és una proposta contra l'Estat".
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha explicat que l'objectiu és que la CE activi l'article 7 dels tractats que preveu suspendre el dret de vot dins la UE a un estat membre per "la manca de compliment de normes del dret" europeu per part d'Espanya. En aquest sentit, ha posat com a exemples "el poc respecte als drets de les minories" o "la politització" de les altes instàncies judicials a l'Estat.
Un cop les entitats presentin la iniciativa a la Comissió Europea, aquesta tindrà dos mesos per decidir si la registra. Per fer aquest primer pas la CE ha de considerar que aquesta proposta no queda fora de les seves competències, que no és abusiva, frívola o vexatòria, ni contrària als valors europeus. Si Brussel·les nega registrar-la, les entitats ja han avançat que recorreran contra la decisió al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.
En canvi, si passés aquest primer filtre i la CE registrés la proposta, l'ANC i el CpR tindrien un any per recollir un milió de signatures a favor de la iniciativa en almenys set estats membres de la UE. L'Executiu de la UE no té l'obligació d'impulsar cap proposta encara que aconsegueixi els suports necessaris.
Denuncien la vulneració sistemàtica de drets
Durant l'acte de presentació, Puigdemont ha estat acompanyat pels consellers que es van exiliar amb ell a Brussel·les (Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí), per la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, i per l'exeurodiputat francès Gérard Onesta.
Segons han informat, la iniciativa la signen set ciutadans de set estats membres: Finlàndia, Suècia, França, Eslovènia, Espanya, Alemanya i Bèlgica. A més han assenyalat que serà finançada únicament amb fons privats donats per ciutadans i entitats sense ànim de lucre.
La petició denuncia vulneracions de drets fonamentals a Catalunya per part del govern espanyol, incloent-hi la violació de la "dignitat humana, la llibertat, la democràcia, el respecte igualitari dels drets humans i de les minories".
Entre els exemples exposats per sostenir l'acusació hi figura la decisió de la Junta Electoral Central d'impedir que ni Puigdemont —com a cap de llista de JxCat— ni Comín ni Ponsatí es presentin a les eleccions al Parlament Europeu del 26 de maig.
Qui signa la iniciativa?
Aquests són els set ciutadans que han signat la iniciativa:
- Mikko Karna, de Finlàndia
-
Katarina Sundström, de Suècia
-
Gérard Onesta, de França
-
Igor Korsic, d'Eslovènia
-
Elisenda Paluzie, de l'Estat espanyol
-
Ulrich Hoinkes, d'Alemanya
-
Bart Maddens, de Bèlgica