En mig de la polèmica per la manifestació de l'11 de setembre, el president Carles Puigdemont ha defensat que "si l'objectiu és la independència, la mobilització és necessària". Així ho ha dit aquest dimecres en el vídeo del missatge institucional per la Diada, marcat per l'ofensiva d'ERC contra la manifestació de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). És a dir, les referències als republicans han estat continuades: "Si l'objectiu és viure amb l'Estatut retallat pel Tribunal Constitucional, la mobilització és una nosa". 

Puigdemont ha començat el discurs amb la reivindicació de la Diada de fa cinc anys, "la darrera que vam celebrar en absència de repressió i amb una unitat política i ciutadana extraordinàries". És a dir, que des d'aleshores la unitat s'ha perdut. També ha recordat que aquella manifestació de l'11 de setembre del 2017 va ser la prèvia al referèndum, motiu pel qual "tots sabíem el que ens hi jugàvem". És per això que ha subratllat la importància de la manifestació: "Gràcies a la mobilització hem fet coses que la política o les institucions soles mai no havien pogut fer". I aquí, nou dard a ERC: "Això no era fer antipolítica ni era anar contra els partits", en referència a l'argument fet servir per no assistir a la manifestació independentista d'enguany.

En aquesta línia, el president a l'exili ha insistit a ressaltar que "mai no s'ha fet millor política que quan els partits i les institucions paren l'orella" a la ciutadania. "Mai un país no pot ser tan fort com quan pot prioritzar un objectiu comú davant les lògiques i lícites diferències ideològiques", ha afegit. Malgrat tot, els retrets han continuat. Just després de recordar que Catalunya "continua castigada per un dèficit fiscal insostenible, per un incompliment sistemàtic de les inversions i per un menyspreu generalitzat a tot allò que forma part de la nostra identitat nacional", ha dit el següent: "Per més que ens hi esforcem, per més que alguns abaixin el cap i els hi posin catifes vermelles, el projecte espanyol per a Catalunya només és espoli, negació i repressió".

Aquesta última frase es pot entendre com una referència implícita a la insistència per la taula de diàleg amb el govern espanyol. Tot seguit, la referència ha passat d'implícita a explícita: "No hi ha futur com a catalans dins d'Espanya. Cinc anys i cap proposta. Ho repeteixo pels qui encara dormen al son del diàleg". "No sobreviurem perquè un primer ministre espanyol ens somrigui mentre envia els seus sicaris a espiar-nos i criminalitzar-nos. Sobreviurem si els fem respecte i si ens fem respectar", ha dit a tall de crida per assistir a la manifestació independentista d'aquest diumenge 11 de setembre.