El president Carles Puigdemont ha estat una de les de persones espiades a través d'un programari pirata de l'empresa israeliana Candiru. Aquest programari pirata de Windows es ven en paquets de pirateria com un servei a agències governamentals, segons va explicar ahir en un comunicat l'empresa Microsoft, la qual ha assegurat que treballa per eliminar aquest "programari maliciós".
Segons ha confirmat ElNacionat.cat, tant Puigdemont com el seu entorn han estat objectius d'aquest software, el qual s'esmuny de forma il·lícita a través de forats localitzats als navegadors d'internet i el sistema Windows en els telèfons mòbils, els ordinadors, les tauletes i altres dispositius connectats a internet. La companyia ha identificat altres víctimes a Israel, Iran, Líban, Iemen, Regne Unit, Turquia, Armènia i Singapur. Tot i que insisteix a dir que "la identificació de les víctimes en un país no significa necessàriament que una agència d’aquest país sigui clienta de l'empresa".
Candiru, Pegasus i Citizen Lab
El descobriment s'ha produït gràcies als investigadors de Citizen Lab, de la Munk School (Universitat de Toronto). Aquest és el mateix grup que va desmantellar el cas d'espionatge al president del Parlament Roger Torrent, a través d’un hackeig del seu mòbil. En aquella ocasió el programa que es va utilitzar no era de Candirua, sinó de Pegasus, desenvolupat per la companyia israeliana NSO i teòricament dirigit a "combatre el crim i el terrorisme".
El programa Pegasus només està disponible per a governs i forces i cossos de seguretat i és competidor directe de Candiru. En els dos casos d'espionatge que han esquitxat aquestes empreses s'ha fet servir el seu programari contra polítics, activistes de drets humans, periodistes, acadèmics, treballadors de les ambaixades i dissidents polítics.
Segons ha recollit en el seu comunicat, Microsoft i Citizen Lab "han treballat junts per desactivar el programari maliciós que utilitza SOURGUM [nom del conglomerat d'empreses entre les quals està inclosa Candiru], dirigit a més de 100 víctimes a tot el món". L'empresa també ha aclarit que "per limitar aquests atacs, Microsoft ha creat i incorporat proteccions als productes contra aquest programari maliciós únic, anomenat DevilsTongue [llengua dels diables]. Hem compartit aquestes proteccions amb la comunitat de seguretat perquè puguem abordar i mitigar col·lectivament aquesta amenaça".
Un cop per al diàleg
El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Infraestructures, Jordi Puigneró, va reaccionar ahir a l'anunci del cas d'espionatge cap a ciutadans catalans culpant-ne el govern espanyol. Puigneró va deixar clar en les seves xarxes socials que "Controlar catalans. Curiosa agenda del "reencuentro" del Govern d'Espanya". Tot plegat quan encara no se sabia que el president Puigdemont es trobava entre els espiats.