La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que es va fer pública aquest dimarts s'ha interpretat de moltes maneres, l'independentisme com una victòria i l'unionisme com una derrota per als seus adversaris. Al text, el TJUE parla de tombar euroordres si es constaten vulneracions en el tracte a "grups objectivament identificables". "És el que som nosaltres, els catalans que volem la independència i considerem que Catalunya és una nació", deia el president Carles Puigdemont des de Brussel·les. En la mateixa línia s'ha expressat aquest dimecres en un fil al seu compte de Twitter on ha posat una sèrie d'exemples sobre per què els catalans independentistes són un grup objectivament identificable.
"Som els qui escollim representants polítics que no poden exercir amb normalitat, que són suspesos per raons polítiques, que són privats del dret d’expressió si parlen en català al Parlament espanyol. Som els qui la policia espanyola pega per anar a votar pacíficament", diu en la primera de les piulades. Precisament la setmana passada, el jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona va concloure la investigació de les actuacions de la policia espanyola l'1 d'octubre del 2017 a la capital catalana contra el referèndum d'independència. Més de cinc anys després dels fets, ha deixat a punt per ser jutjats 45 policies nacionals per les dures càrregues en diversos centres educatius de la ciutat, que van deixar desenes de ferits.
Puigdemont segueix posant exemples: "Som els qui no ens està permès de parlar la nostra llengua al Parlament europeu perquè el govern d’Espanya no ho vol. Som els qui vam aprovar un Estatut i no el podem fer servir perquè el va desfigurar un tribunal polititzat. Som els únics que no tenim l’estatut que vam votar". Finalment, el també eurodiputat de Junts conclou que és "tan fàcil identificar-nos que només cal mirar el mapa, la història i el present". Puigdemont recorda qui són aquest 'grup objectivament identificable' a qui fa referència el TJUE: "Som els de la nació que l’Estat espanyol combat des de fa segles, també avui i continuarà fent mentre pugui. Per això només tenim una sortida, per sobreviure i viure dignament. La independència".
La sentència del TJUE
El TJUE avala rebutjar euroordres si hi ha "raons serioses i fundades" de vulneració de drets d'un individu i "deficiències" que "afecten la tutela judicial d'un grup objectivament identificable de persones a les quals pertany l'interessat". En resposta a les preguntes prejudicials presentades pel jutge Pablo Llarena, el tribunal de Luxemburg diu que també es pot denegar una entrega si es demostren "deficiències sistèmiques o generalitzades" en el sistema judicial d'un país. D'altra banda, el TJUE diu que "en principi" no s'ha de rebutjar l'execució d'una petició d'entrega en base de la competència de l'òrgan jurisdiccional, però obre la porta a fer-ho si aquest òrgan és "manifestament incompetent".
En la línia del que ja va apuntar l'advocat general en la seva opinió no vinculant, la sentència defensa que cal que la persona reclamada demostri "deficiències sistèmiques o generalitzades" en el sistema judicial de l'estat emissor. Ara bé, Luxemburg introdueix un matís que permetria denegar les euroordres: que l'individu demostri "de forma concreta i precisa" que hi ha "raons serioses i fundades per creure que la persona en qüestió tindrà un risc (de vulneració de drets fonamentals) en cas que sigui entregada".