Aquest dijous 8 d'agost, al Parlament de Catalunya, hi ha convocat el ple d'investidura de Salvador Illa, el candidat socialista. El ple estarà marcat pel president Carles Puigdemont, qui aquest dimecres ha confirmat que ha emprès el retorn de l'exili —després d'haver-se compromès en diverses ocasions a ser present a la investidura—. Malgrat l'aprovació i la implementació de la llei d'amnistia, el Tribunal Suprem ha deixat clara la seva negativa a incloure-hi el cas de Puigdemont. És per aquest motiu que els Mossos d'Esquadra tenen l'ordre de detenir-lo i ja treballen en un dispositiu per fer-ho possible.
- Programa especial a la 'tele' d'ElNacional pel retorn de Puigdemont i la investidura d’Illa
- Els escenaris que es poden obrir si Puigdemont és detingut: trasllat a Madrid i presó preventiva
- El dia que els Mossos detindran el president: el pla per arrestar Puigdemont abans que entri al Parlament
- Com pot afectar una detenció de Carles Puigdemont a la investidura de Salvador Illa?
- Ressò internacional del retorn de l'exili de Carles Puigdemont
- Puigdemont anuncia que ha emprès el retorn de l'exili: "No hi ha un altre camí per la normalitat democràtica"
Fins aquí la cobertura en directe d'ElNacional.cat sobre l'última hora del retorn de Carles Puigdemont, que ha anunciat que ja ha emprès el camí de tornada cap a Catalunya per ser aquest dijous a la investidura de Salvador Illa. En aquest sentit, aquest dijous tornarem amb una nova cobertura en directe sobre el retorn de Puigdemont i la investidura d'Illa.
Un altre mitjà internacional que s'ha fet ressò del retorn de Carles Puigdemont és el britànic The Guardian, que ha apuntat que la seva arribada i detenció podria suposar un "maldecap" per al govern de Pedro Sánchez, tenint en compte que l'estabilitat del seu govern depèn de Junts. "Empresonar-lo malgrat la llei d'amnistia significaria que l'independentisme català només és tractat per la justícia espanyola com un enemic intern a reprimir", ha assenyalat al mitjà Aleix Sarri, assessor de Junts al Parlament Europeu.
Carles Puigdemont vows to return to Spain in headache for ruling coalition https://t.co/tGFNSPtfJx
— The Guardian (@guardian) August 7, 2024
Sobre el risc de fugida, l’advocat penalista Alberto Rocha considera que, “coneixent el tarannà i els antecedents” de Pablo Llarena en aquest mateix procediment, és “molt probable” que acordi la presó provisional per a Carles Puigdemont. L’argument que no hi havia risc de fuga, per exemple, també es va fer servir pels presos polítics abans que entressin a la presó i no va servir per res: “No van arribar a marxar, es van anar a posar a disposició judicial, van anar voluntàriament a declarar i els va engarjolar igualment”, recorda a ElNacional.cat.
“Jo crec que els motius no són evidents per decretar la presó preventiva”, sosté Joaquín Urías, professor de Dret Constitucional a la Universitat de Sevilla i exlletrat del Tribunal Constitucional, que dista de les opinions anteriors i considera que argumentar que hi ha risc de fuga “no és un disbarat” perquè, “tot i que Carles Puigdemont ha vingut, se’n pot anar una altra vegada”. “El fet que hagi estat set anys en un altre país pot fer pensar que hi ha risc de fuga”, tot i que és cert que els seus advocats poden al·legar que, “si ha tornat, és perquè volia tornar i que, per tant, no hi ha aquest risc”, respon preguntat per aquesta qüestió per ElNacional.cat. Això sí, Urías entén que Pablo Llarena pot argumentar que Puigdemont “té mitjans per tornar-se’n a anar i té una xarxa de suport fora”.
José Antonio Martín Pallín, magistrat emèrit del Tribunal Suprem, posa sobre la taula una altra qüestió: “No es pot oblidar que Puigdemont és diputat del Parlament de Catalunya” i, per tant, està emparat per l’article 56 de l’Estatut d’Autonomia, que estableix meridianament clar que els parlamentaris “gaudeixen d’immunitat amb l’efecte concret que no poden ser detinguts si no és en cas de delicte flagrant”. En declaracions a ElNacional.cat, Martín Pallín subratlla que això és així en “tots els estatuts parlamentaris al món democràtic” (el mateix redactat apareix, per exemple, a l’article 71 de la Constitució). A més, el magistrat afegeix que també hi ha un “principi universalment admès a totes les democràcies i textos de drets humans i reiterat pel Tribunal Constitucional”: donar prioritat al favor libertatis. És a dir, que “tota persona té dret a esperar en llibertat la celebració del seu judici per articular millor la seva defensa”.
Entre la detenció i la declaració de Carles Puigdemont davant de Pablo Llarena, no podran passar més de 72 hores, ja que és el temps màxim que estableix la mateixa Constitució Espanyola per a una detenció. “És un termini màxim i se suposa que, en aquest temps, la policia practica les diligències necessàries. Ara bé, aquesta és una situació diferent perquè senzillament s’està executant una ordre de detenció i no hi ha diligències a practicar”, relata Manuel Cancio, catedràtic de Dret Penal a la Universitat Autònoma de Madrid i el jurista convocat per ERC al Senat per defensar l’amnistia. “En el cas de Puigdemont, s’ha de fer en el menor temps possible, no es poden esgotar les 72 hores perquè sí”, argumenta en una conversa amb ElNacional.cat.
L'organització antirepressiva de l'Esquerra Independentista, Alerta Solidària, ha aconsellat tant a Carles Puigdemont com a la resta de persones que puguin patir dijous una "detenció política" que no declarin a comissaria. "Mantingueu la calma i el somriure", en definitiva.
🔜 Davant una possible detenció:
— Alerta Solidària (@AlertaSolidaria) August 7, 2024
Un consell per al Carles @KRLS i per a totes les que pugueu patir aviat una detenció política: a comissaria NO DECLAREU.
Mantingueu la calma, i el somriure ✊🏼#MaiDeVacances #LaLluitaContinua pic.twitter.com/EOIrHuJiSP
Els Mossos d'Esquadra desplegaran aquest dijous a partir de les 06.00 hores al dispositiu per blindar els accessos al Parlament per la investidura de Salvador Illa, en una jornada en què Carles Puigdemont ha anunciat que tornarà a Catalunya. Segons han informat a Efe fonts policials, els Mossos activaran a primera hora de demà el centre operatiu de coordinació policial (CECOR) per dirigir el dispositiu de seguretat per a la investidura del socialista Salvador Illa. Al llarg d'aquest dimecres ja s'han vist diverses tanques de protecció als voltants del parc de la Ciutadella i està previst que quan tanqui aquesta nit a l'hora habitual, cap a les 22.30 hores, ja no reobri demà per al públic en general. D'aquesta manera, demà només es podrà accedir al parc de la Ciutadella per la porta situada al costat de l'estació de França, on un cordó policial franquejarà l'accés als diputats, periodistes i treballadors de la cambra que es dirigeixin al Parlament.
✍🏻 L'editorial de José Antich | Puigdemont ja és aquí
Es pot pensar que hi haurà una proporcionalitat en l'actuació policial i que s'evitaran situacions extremes
El Parlament de Catalunya acull aquest dijous el debat d’investidura de Salvador Illa com a candidat a la presidència de la Generalitat. Ara bé, la majoria de les mirades estaran posades en Carles Puigdemont, que torna a Catalunya després de sis anys i mig d’exili. El seu retorn no serà plàcid, ja que arriba enmig de la rebel·lia del Tribunal Suprem contra la llei d’amnistia, que va entrar en vigor fa gairebé dos mesos. L’Alt Tribunal s’ha negat a amnistiar la malversació atribuïda a l’1 d’octubre i això ha portat Pablo Llarena a mantenir en vigor l’ordre espanyola de detenció contra Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig. Tot fa pensar que demà Puigdemont serà detingut. Què passarà a continuació? Què podrà decidir el jutge Llarena? ElNacional.cat n’ha parlat amb quatre experts.
El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Lluís Llach, s'ha preguntat: "Demà, cap patriota votarà en blanc?". "A ERC, n'hi conec, de patriotes. Mentre els de dalt ja es barallen, no n'hi haurà cap que no abarateixi la història del partit?", ha afegit a Twitter.
No ho pregunto, només m'exclamo. Demà, cap patriota no votarà en blanc? A ERC, n'hi conec, de patriotes. Mentre els de dalt ja es barallen, no n'hi haurà cap que no abarateixi la història del partit?
— Lluís Llach (@lluis_llach) August 7, 2024
"Gorra, aigua i estelada". Això és el que cal per assistir demà a l'acte per rebre Carles Puigdemont, segons l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).
⬛️⬜️🧢💧 Gorra, aigua i estelada
— Assemblea Nacional Catalana (@assemblea) August 7, 2024
👉Demà hi serem, ben equipats, per rebre el president Puigdemont @KRLS després de gairebé 7 anys d'exili.
❌També protestarem contra la investidura d'Illa i d'un PSC espanyolista i còmplice de la repressió.
📲 Estigueu atents a xarxes! pic.twitter.com/yf9nDQ3jAm
❓ L'enquesta del dia | Creus que Carles Puigdemont fa bé tornant a Catalunya?
La encuesta del día | ¿Crees que Carles Puigdemont hace bien volviendo a Catalunya? https://t.co/WGEMc9dMKT
— ElNacional.cat (@elnacionalcat) Augusto 7, 2024
Usuaris de les xarxes socials comparteixen imatges de l'escenari de l'acte per rebre Carles Puigdemont, a l'Arc de Triomf.
🔴 #AHORA Primeras imágenes de Carles Puigdemont en las pantallas de Arco de Triunfo pic.twitter.com/jAXqdunq2R
— Adrián Sánchez Berger (@sanchezberger) August 7, 2024
ElNacional.cat oferirà aquest dijous un programa especial de televisió per retransmetre en directe el retorn de Carles Puigdemont i la sessió d’investidura de Salvador Illa. El programa, que començarà a les 08:30 del matí, es podrà veure a la portada del diari (ElNacional.cat) o a través del canal de Youtube. Aquest programa de televisió, dirigit per Jofre Llombart, se sumarà a l’àmplia cobertura que ElNacional.cat oferirà als seus lectors i espectadors davant d’una jornada que serà històrica.
El professor de Dret Constitucional Joaquín Urías ha recordat que, "amb la llei a la mà, Puigdemont no pot ser detingut" perquè "el parlament ha aprovat una llei d'amnistia que ho impedeix". "Si se'l deté és perquè hi ha jutges a Espanya que no respecten la llei i se situen per sobre del parlament", ha afegit.
Friendly reminder:
— Joaquín Urías (@jpurias) August 7, 2024
Con la ley en la mano Puigdemont no puede ser detenido. El parlamento ha aprobado una ley de amnistía que lo impide.
Si se lo detiene es porque hay jueces en España que no respetan la ley y se sitúan por encima del parlamento.
El vicesecretari general del PP, Esteban González Pons, ha anunciat que la seva formació ha registrat la petició de compareixença al Congrés de la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, perquè expliqui el concert fiscal per a Catalunya pactat entre ERC i PSC. En declaracions als mitjans de comunicació, el popular ha lamentat que l'acord trenca la unitat econòmica d'Espanya.
També des de França, Libération pregunta als seus lectors "endevina qui torna" i explica que el líder independentista ha confirmat el seu retorn després de set anys a l'exili.
#Catalogne : Carles Puigdemont et son parti confirment son retour d’exil jeudi, à Barcelone
— Libération (@libe) August 7, 2024
Lire ⤵️ https://t.co/tz2UHQmn3A
Des de França, Le Monde veu Carles Puigdemont "decidit" i s'ha fet ressò de la denúncia del president contra la manca de "condicions democràtiques normals" a l'estat espanyol, que permeten que pugui ser detingut malgrat l'aprovació de la llei d'amnistia.
Le leader indépendantiste catalan Carles Puigdemont, en exil depuis sept ans, annonce son retour à Barcelone jeudi https://t.co/C5CFsdW8hj
— Le Monde (@lemondefr) Augusto 7, 2024
El mitjà paneuropeu Politico ha qualificat de "moviment audaç" el pla de Carles Puigdemont per tornar a Barcelona i assegura que el president "està decidit a fer el que podria ser l'últim acte de resistència al Parlament", un objectiu que no sembla senzill atès el gran desplegament policial que hi haurà al voltant de la cambra.
Catalan separatist Carles Puigdemont risks arrest with a plan to sneak back into Spain.https://t.co/e0tZkev35L
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) August 7, 2024