El president Carles Puigdemont ha qualificat de "molt greu" els acords als quals ha arribat el Govern amb l'Estat en el marc de la taula de diàleg. En un missatge a Twitter després de la reunió a la Moncloa, el president a l'exili ha reaccionat amb contundència a les paraules del ministre de Presidència espanyol, Félix Bolaños, que ha dit que gràcies al diàleg, "mai més" s'imposarà la voluntat "d'una part de Catalunya" sobre l'altra.
🔴 Taula de diàleg sobre Catalunya, DIRECTE
Per a Puigdemont, el resultat de l'acord amb l'Estat és precisament aquest, però a l'inrevés: que la part de la societat catalana que vol la independència no es considera "legítima" i, per tant, "es pot imposar sense problemes" a l'altra. És per això que l'abandonament del dret a l'autodeterminació en el diàleg amb l'Estat, ha escrit el president, és un "error molt greu".
"L'error és molt greu"
Que el Govern de la Generalitat hagi acceptat que se li "negui el dret a poder fer efectiva la seva visió" a l'independentisme és, segons el parer de Puigdemont, un pas en falç que imposa una única manera de fer: l'unionisme. El president a l'exili ha reaccionat així als acords anunciats per la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el seu homòleg espanyol, Félix Bolaños, després de la reunió entre representants dels dos governs a la Moncloa aquest divendres, per "desjudicialitzar la política" i impulsar l'ús del català. En declaracions a la premsa, el ministre Bolaños ha evitat entrar en detall sobre l’abast d'aquesta qüestió i ha insistit que del que es tracta és de “fer política amb majúscules, apostant pel diàleg i els acords”. Per contra, la consellera Vilagrà, ha destacat que les reformes legislatives, com ara la reforma del Codi Penal, s’hauria de presentar abans d’acabar aquest any. La consellera ha insistit que les majories per emprendre les reformes legislatives hi són.
Acord Govern-Estat
El primer a avançar els acords ha estat el ministre de la Presidència, que ha destacat que els acords adoptats preveuen "superar i posar fi a la judicialització de la política". Això, ha dit, s'ha de traduir en "fer política amb majúscules, apostant pel diàleg i els acords". En parlar de les reformes legislatives a dur a terme, Bolaños ha deixat clar que sempre s’han de fer "dins de l'ordenament democràtic vigent" i "en el marc de reforma establert". "Es renuncia a accions que treguin la política fora de les regles del joc democràtic", ha volgut puntualitzar el ministre. Per contra, Vilagrà s'ha mostrat convençuda que hi ha majoria al Congrés per poder fer les "reformes legislatives" necessàries, d'aquí a desembre. Això implicaria modificar el Codi Penal espanyol, amb la reforma del delicte de sedició. Aquesta via, al parer de Vilagrà, serviria per beneficiar la ciutadania amb causes judicials obertes vinculades al procés independentista.