Carles Puigdemont ha publicat la foto inèdita de la reunió amb Jimmy Carter abans de l'1-O, just el dia que coincideixen el setè aniversari del referèndum d'autodeterminació i el 100 aniversari de l'expresident dels Estats Units. "Gràcies a l'admirat i enyorat Ambler Moss, vaig tenir l'oportunitat de conèixer el president fa més de set anys", ha explicat Puigdemont en una piulada d'aquest dimarts, en la qual ha afegit que li va poder explicar "els motius de la nostra lluita i el nostre desig d'esdevenir una nació catalana lliure".
El president a l'exili ha recordat que Carter "va ser extremadament atent" en aquella trobada del 2017 i "va acabar amb grans paraules d'afecte per la ciutat de Barcelona i el monestir de Montserrat que havia visitat". "Li desitgem un feliç 100 aniversari, senyor president!", ha conclòs Puigdemont, després de considerar que el líder estatunidenc "és un veritable símbol de la democràcia als Estats Units i a tot el món".
Former President Jimmy Carter turns 100 today. He is such a true symbol for democracy in the United States and all around the world. Thanks to the very much admired and missed Ambler Moss, I had the opportunity to meet the President over seven years ago. I was able to explain to… pic.twitter.com/LZsiwRw64V
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) October 1, 2024
Com bé ha recordat el líder de Junts, el diplomàtic i amic de Catalunya Ambler Moss va ser l'encarregat de fer possible una trobada entre Puigdemont i Carter als EUA —que va revelar ElNacional.cat— fa poc més de set anys . Va ser l'abril del 2017 quan el president de la Generalitat va ser convidat a participar en la conferència anual del Centre de Resolució de Conflictes, encapçalat per l'expresident estatunidenc. Puigdemont va viatjar al país i es va reunir amb Carter al seu despatx personal en una cita privada, resultat de les gestions impulsades des del Govern per explicar el procés al món.
La reunió va suposar un revés a la voluntat de l'executiu espanyol d'aïllar Puigdemont i el seu gabinet exterior, per tal d'eliminar el conflicte català de l'agenda política internacional. Un exemple és el de Xavier García Albiol, que va acusar el president d'haver pagat milers de dòlars per reunir-se amb l'expresident dels EUA. Tanmateix, Moss va desmentir l'acusació i la va titllar de "fake news". En un correu al secretari general del Diplocat, Albert Royo, el diplomàtic va dir el següent: "Pots estar segur que ningú no ha pagat res per l'entrevista amb l'expresident Carter. És absurd i, com diem aquí, és fake news sense credibilitat".
Jimmy Carter fa 100 anys
Tot i el seu delicat estat de salut, Carter ha fet 100 anys aquest dimarts i s'ha convertit en el primer president dels EUA a arribar a aquesta distintiva edat. Hi ha arribat després de tota una vida dedicada a la resolució de conflictes i a la mediació internacional, després d'un breu pas per la Casa Blanca (1977-1981) condicionat per una crisi econòmica devastadora.
El 1982 va fundar el Centre Carter i, des d'aleshores, ha impulsat missions d'observació internacional en diversos països amb antecedents d'eleccions fraudulentes. També es va involucrar en la mediació de disputes entre els EUA i altres actors, com el nord-coreà Kim Il Sung i el libi Muamar Gadafi. Així, el 2002 va ser guardonat amb el Nobel de la Pau pels seus "incansables esforços per trobar solucions pacífiques i fer avançar la democràcia i els drets humans". Bàsicament, ha estat millor expresident que president.