Retrets a les institucions i complicitat amb els ciutadans europeus. Així podria resumir-se la conferència "Catalunya i el judici sobre el referèndum: un repte per a la UE", dels presidents Quim Torra i Carles Puigdemont aquest dilluns a la tarda a Brussel·les. Després del veto al Parlament Europeu, l'acte s'ha acabat celebrant en un hotel de la capital belga. Les 250 cadires que hi havia a la sala no han estat suficients, i una cinquantena més de persones l'han seguit de peu. En total, uns 300 assistents.
L'essència del missatge ha estat advertir Europa ―a tots els nivells, des d'institucions a ciutadans― que o es posen les piles i deixen de mirar a una altra banda amb el conflicte català o tard o d'hora n'acabaran pagant les conseqüències. Perquè la resposta i la reacció que tinguin ara marcarà un precedent de cara al futur. "La majoria dels catalans no poden entendre el silenci de la Comissió Europea, tenint en compte la violència que van patir l'1-O", ha retret Puigdemont. I ha afegit que "encara que pogués arribar a entendre el silenci en relació a la independència, em xoca la passivitat de la UE davant d'un judici polític que pot acabar condemnant líders democràtics i pacífic".
El primer de disparar ha estat Torra. Només començar ja ha llançat els primers dards, al president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, a qui ha acusat de "vulnerar els principis de la llibertat d'expressió" i d'haver "convertit el Parlament Europeu en un titella dels partits de la dreta espanyola i de Borrell". I encara més, el president de la Generalitat ha apuntat directament a un "boicot" contra Catalunya, perquè així com s'ha prohibit la seva conferència, se n'ha autoritzat una altra de Vox sobre Catalunya. Tot plegat, "una vergonya", ha conclòs.
SOS a Europa
Tots dos presidents han exportat a Brussel·les el no surrender. Amb els seus discursos han volgut deixar clar que "no ens quedarem callats ni quiets mentre ens destrossen". Torra ha cridat els europeus a "plantar cara i no romandre en silenci". A la vegada, els ha convidat "a veure el judici en directe, per veure i comprovar com Fiscalia i Advocacia menteixen cada dia amb l'únic objectiu de condemnar la nostra gent".
De fet, un dels objectius de la conferència ha estat demanar ajuda internacional amb un missatge directe i clar "us necessitem ara, us cridem perquè parleu". Puigdemont ha apel·lat a la sensibilitat dels ciutadans europeus i també dels eurodiputats. Ha recordat que dos dels encausats en "el judici de la vergonya", Junqueras i Romeva, havien estat membres del Parlament Europeu. Per això, ha sentenciat, "ha arribat el moment que els demòcrates d’Europa facin sentir la seva veu contra la intolerància", perquè "el que avui passa a Catalunya, demà pot passar a qualsevol altre lloc". I ha implorat que Europa trenqui el silenci d'una vegada per totes. En la mateixa línia, Torra ha avisat que "els següents a la cua ―de la repressió― podríeu ser vosaltres".
Torra avisa, disposat a ser empresonat
L'acte ha servit també per desmuntar de portes enfora el mantra del suflé i evidenciar que per més que s'entestin a no veure'l, l'elefant seguirà allà. N'hi ha hagut prou amb la contundència d'una sola frase, la que ha pronunciat Quim Torra afirmant que "si el preu de defensar la nostra llibertat i el dret d’autodeterminació és la meva llibertat personal, jo el pagaré". El president ha deixat clar que "no renunciarem a cap via pacífica".
Justícia europea vs (in)justícia espanyola
Més enllà de proclames, els presidents han bastit el seu discurs amb exemples. El més potent, les decisions dels tribunals d'arreu d'Europa en relació a la causa catalana. Des d'Alemanya al Regne Unit, passant per Brussel·les, tots "han resolt que no hi ha ni rebel·lió ni sedició". La prova, segons Puigdemont "que ens trobem davant d'un judici polític".