El president a l'exili i candidat de 'Junts+ Puigdemont per Catalunya' a les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig, Carles Puigdemont, ja fa vida pública a la Catalunya Nord. L'actual eurodiputat independentista ha anunciat aquesta setmana que des de Setmana Santa d'enguany ja viu a la comarca de Vallespir, des d'on fa el seguiment de la preparació de la pròxima campanya i manté reunions amb representants de diferents sectors. Precisament a la comarca veïna, el Rosselló, és on aquest dissabte el líder independentista ha presentat les llistes del seu partit de cara a les eleccions del 12 de maig. En la petita localitat de la Catalunya Nord, Elna, ja va ser on el president va fer el 'Compromís d'Elna', anunciant la seva candidatura i prometent la seva tornada al Principat si comptava amb una majoria absoluta independentista que li donés suport.
El cas és que el president Puigdemont ja fa vida pública a la Catalunya Nord. Tal com va explicar a través d'X el seu assessor de comunicació digital, Aleix Clarió, Puigdemont va assistir a la diada Castellera dels Nens del Vendrell, Els Pallagos (la colla castellera de la Catalunya Nord) i els Catellers del Riberal, justament després de la presentació de les llistes de la seva candidatura. L'objectiu era commemorar els 60 anys de l'actuació que hi van fer amb el mestre Pau Casals, que aleshores estava exiliat a la Catalunya Nord amb motiu de la dictadura franquista.
Ja més cap al vespre, el president va poder assistir a l'Estadi Gilbert Brutus de Perpinyà per veure el partit de rugbi entre els Dragons i els britànics Saint Helens. Els nord-catalans van aconseguir guanyar per un resultat de 14 a 8 i el president Puigdemont ho va celebrar a través d'X. "Avui ha estat un dia intens i carregat d'emocions. Hem acabat de la millor manera: admirant la treballada victòria dels Dragons davant dels Saints. Una victòria molt important", va dir el president, acompanyat de la seva dona, Marcela Topor.
Des de Junts asseguren que la voluntat del partit és dur a terme una campanya molt directe i presencial, evitant els actes presencials. Per això, ja ha deixat Waterloo, des d'on ha residit des que l'octubre del 2017 es va exiliar cap a Bèlgica i ha exercit d'europarlamentari. Un exemple d'aquesta aproximació és l'acte a les Antigues Escoles d'Elna d'aquest dissabte, on més de 2.000 persones van apropar-s'hi per fer costat al candidat de Junts.
La candidatura de la "restitució"
Precisament, a Elna el Consell Nacional de Junts ha aprovat aquest dissabte la llista electoral, on a més de la incorporació de l'empresària Anna Navarro, com a número dos, hi apareixen com a número tres el conseller i expres polític Josep Rull, a més dels dos nous independents, l'escriptora Ennatu Domingo i l'historiador Agustí Colomines, que ocupen, respectivament, els llocs 6 i 9 de les comarques de Barcelona, part del Penedès i part de la Catalunya Central. Repeteixen a la candidatura la presidenta del Parlament, Anna Erra, i el president del grup parlamentari, Albert Batet, com a números quatre i cinc. Mònica Sales és la cap de llista a les comarques de les Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Baix Penedès, mentre que Salvador Vergés ho és per Girona. En canvi, Jeannine Abella és la cap de cartell de Junts a les comarques de Ponent, Alt Pirineu, Aran i part de la Catalunya Central.
El ple del Parlament de Catalunya que surti de les eleccions del 12-M s'haurà de reunir per primer cop, a tot estirar, el 10 de juny, i en un termini de deu dies hàbils haurà de convocar el primer debat d'investidura. Si aquest primer debat no aconsegueix investir un nou president de la Generalitat, s'activaria un rellotge de dos mesos com a termini màxim per a un nou ple d'investidura, abans de convocar de nou eleccions.