John Carlin és un periodista que té coses a dir i les diu, tot i que això li ha portat disgustos. Aquest divendres, entre la grisor i la víscera amb què s’ha comentat la fi d’ETA als matinals radiofònics, la seva veu s’ha escoltat neta, oberta i directa a Bulevard, a Radio Euskadi, la cadena pública basca.
En menys de dos minuts ja havia fet més que moltes, potser totes, les tertúlies. “Si preguntes a fora d’Espanya a la gent interessada en acabar amb conflictes [i al País Basc] qui ha fet més per la pau, si Jesús Eguiguren o Mariano Rajoy, et diran que Jesús Eguiguren. Inclús si els preguntes qui ha fet més per la pau, Mariano Rajoy o Arnaldo Otegi, crec que et diran Arnaldo Otegi”. Pam.
Carlin és un periodista anglés de mare espanyola famós per les seves cròniques esportives. També és l’autor del llibre “El Factor Humà” (Playing the Enemy) sobre com Nelson Mandela aconseguí unir blancs i negres a Sud-Àfrica. En aquest llibre es basa la pel·lícula Invictus. A més, ha seguit in situ els processos de pau d’Irlanda del Nord, Centre-Amèrica, Colòmbia. Amb ell a la tertúlia hi havia Eduardo Madina, l’exdiputat socialista que va perdre una cama en un atemptat d’ETA el 2002 (tenia 26 anys), el filòsof Daniel lnnerarity, i Jon Iñarritu, senador per Bildu. No eren uns palmeros abertzales. Tot ha anat com la seda.
Fum i foc
Enmig del fum que s’ha fet a tantes ràdios, Carlin ha encés foc. Ha dit allò que ningú volia dir. La llenya l’ha anat a cercar on n’hi havia: els serveis d’intel·ligència francesos. Amb aquest senzill procediment, anomenat informar-se, ha pogut documentar una versió diferent al relat oficial de la fi d’ETA: “la força policial en sí no ha estat prou [per acabar amb la banda terrorista], encara que aquest sigui el discurs del govern espanyol”.
“Una dada que demostra clarament que el poble basc no compateix aquest visió és que el Partit Popular tot just si existeix al País Basc. I a la vista de l’enorme proporció de bascos que volia que ETA s’acabés... em sembla que cal repartir els mèrits del que ha passat. Clar que l’Estat espanyol ha fet el que havia de fer, que era combatre ETA a nivell policial. Per descomptat. Evidentment, ho va fer bé”, ha afegit el periodista anglès.
Així, mentre gairebé tot l’exèrcit tertulià compartia variants del discurs oficial, Carlin li ha donat un altre context. “És històric i sense precedents que un grup terrorista com ETA hagi demanat perdó, a la seva manera —per més que no hagi estat satisfactori per tothom— i s’hagi dissolt. Això no ha passat mai, és història i marca un precedent per a d’altres grups d’aquesta mena arreu del món”. Precedent. Històric.
Barra o informació
Per contrast, altres tertúlies han fet un efecte penós i trist. Gairebé no hi havia experts i els que hi parlaven tampoc no s’havien documentat massa. D’acord: era complicat. Però cal molt de pit i etcètera per presentar-se en cos de camisa a tertuliejar sobre la fi d’ETA, una banda terrorista que ha assassinat 854 persones. Aviat és dit.
Carlin s’ha estimat més donar informació. Sempre amb un to de veu neutre, s’ha estalviat repenjar-se en la víscera, la indignació, les vaguetats, els tòpics, Google o aquell viatge que vaig fer a Donosti o a Vitòria.
La conseqüència ha estat un discerniment millor de la notícia. Així, ha explicat que la intel·ligència francesa està “admirada” de la disciplina d’ETA aquest set anys entre la declaració d’alto el foc (2011) i el dia d’avui: cap atemptat, ni un activista rebel o renegat; tres tones d’explosius i armes traslladades al País Basc francès des d’amagatalls escampats per tot França sense que la policia ho interceptés; el rebuig de ofertes econòmiques d’altres grups terroristes (Carlin ha esmentat Daesh) per a contractar-los com a “entrenadors” —aquí ha recordat que “les FARC van pagar milions de dòlars a terroristes de l’IRA” per aquesta mena de serveis. “L’últim any han organitzat consultes clandestines amb més de 4.000 persones” per a decidir aquest pas final.
ETA no és “una banda de hooligans bojos, inepta” que ha estat “destruïda, aniquilada” per la sola acció de les forces de seguretat i la justícia, ha afegit.
“El que és important és que això s’ha acabat”, ha insistit. Això era el terrorisme d’ETA, una situació “absolutament aberrant”. Ha estat la millor tertúlia del matí. La pots escoltar aquí.