Un déjà-vu, un intent a la desesperada i una amenaça als dos grans partits espanyols. I ja va avisar aquest dilluns. El president del Consell General del Poder Judicial i del Suprem, Carlos Lesmes, ha urgit el cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que es reuneixin "amb urgència" i posin “una solució definitiva” a la “situació insostenible i inacceptable” que viu el Consell General del Poder Judicial, que des de fa gairebé quatre anys té el mandat caducat. Segons ha explicat durant el seu discurs d’obertura de l’any judicial davant del rei Felip, ha assegurat que si no li fan cas “caldrà reflexionar sobre l’adopció d’un altre tipus de decisions que ni volem ni ens agraden”. Segons fonts jurídiques consultades per ElNacional.cat, Lesmes es planteja dimitir d'aquí a unes setmanes si no s'acorda una sortida al bloqueig.
En aquest sentit, ha aprofitat per posar en dubte del sistema d’elecció de l’òrgan de govern dels jutges per part del Congrés dels Diputats i del Senat. Defensa que està malmetent la imatge de la justícia: “El model genera una percepció negativa de politització, de maneig interessat pels polítics”. De fet, ha posat pressa a les cambres perquè modifiquin el sistema per escollir el Consell afirmant que la reforma "és ineludible" i que s'ha d'abordar "amb la major urgència possible".
No a la renúncia col·lectiva
Lesmes s’ha negat en rotund que els vocals del CGPJ que estan en funcions i ell mateix renunciïn de forma col·lectiva, tal com s’especula des d’alguns sectors. Segons ha dit, “és un comportament irresponsable i inacceptable que portaria a la paralització total del Consell i faria impossible que desenvolupés la seva missió constitucional”. Tot i això, ha admès que una renúncia individual sí que "seria admissible" deixant la porta oberta a la seva pròpia dimissió.
Entre els remeis que ha mencionat per desbloquejar la situació, Lesmes s'ha referit als canvis introduïts pel Congrés a la llei orgànica del Poder Judicial, que impedeix al CGPJ establir nomenaments a les vacants mentre té el mandat caducat. 18 mesos després que s'aprovés afirma que "els efectes de la llei són devastadors" i admet que és "un disbarat". Per posar un exemple, ha destacat "la situació penosa i greu" que travessa el Tribunal Suprem, del qual ha recordat que té 14 vacants sense cobrir. Tot i això, ha subratllat que les cambres hagin rectificat permetent que el Poder Judicial sí que pugui substituir les vacants al Tribunal Constitucional.
Setmana decisiva pel TC
L'altra patata calenta que té el president del CGPJ i del Suprem – que ha pronunciat el quart discurs amb el mandat caducat – és el nomenament de dos magistrats del Tribunal Constitucional per part de l’òrgan de govern dels jutges. Ell vol que s'acordin al ple d'aquest dijous encara que té marge per aconseguir-ho fins al 13 de setembre, tal com marca la reforma exprés de la llei del Poder Judicial. Fins llavors haurà de superar la resistència del bloc conservador del Consell —tot i que en les últimes hores s'han obert al consens— per reunir 12 vots dels vocals i l’aritmètica va d’un pèl entre crítics i progressistes. Encara faltaran els altres dos magistrats que haurà d’elegir el govern espanyol, que podria alterar la majoria conservadora actual i inclinar la balança en lleis icòniques per la coalició.
El nou fiscal general de l’Estat, amb covid
La baixa més sonada en l'obertura de l'any judicial ha estat la del flamant fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, que ha donat positiu per COVID i que no ha pogut presentar la memòria anual. A García Ortiz, que va prendre possessió del càrrec aquest dilluns, l’ha substituït la tinent fiscal del Tribunal Suprem, María Ángeles Sánchez Conde.