La figura del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, va fer un gir de 180 graus ara fa gairebé quatre mesos. Mazón és el gran assenyalat de la tragèdia de la DANA, tant per la seva desaparició durant les primeres hores de l'emergència la tarda del 29 d'octubre com per les diferents versions que ha donat per justificar la seva absència en la reunió que el Cecopi havia convocat a les 17:00 hores. L'agenda de Carlos Mazón abans del fatídic pas de la DANA estava plena; a banda dels actes institucionals, el president valencià participava en una infinitat d'esdeveniments i festes patronals. Tant és així, que només dos dies abans de la riuada, rebia un bany de masses a la mitja marató de València. Ara mateix, el panorama ha canviat radicalment per a Mazón, ja que fer actes al País Valencià és arriscar-se a ser rebut amb protestes, insults i crits d'"assassí", i altres en què li reclamen la seva dimissió. Per tal d'evitar aquest escarni públic, aquest dilluns va decidir viatjar a Madrid per participar en un esmorzar informàtic, on sí que va ser rebut amb aplaudiments. 

Tensió dels valencians amb Carlos Mazón

Carlos Mazón ha viscut diverses situacions tenses en els actes en què ha participat les darreres setmanes. L'últim moment de tensió el va viure aquest dissabte durant una visita a Oriola, a Alacant, històric feu del PP. Mazón hi havia acudit per participar en un acte convocat pel PP en defensa de la Llei de Llibertat Educativa i l'elecció de la llengua base en els centres escolars valencians, en una trobada amb alcaldes i militants de la Vega Baixa. Tanmateix, a les portes de l'auditori La Lonja s'hi van concentrar desenes de manifestants amb pancartes contra els canvis, i també van carregar contra Mazón amb crits d'"Assassí", "Mazón dimissió", "Pocavergonya" o "Torna a El Ventorro". La tensió va augmentar entre els protestants, i a les portes d'un bar on Mazón havia entrat amb altres dirigents del PP es van produir cops i empentes. Finalment, Mazón va haver de sortir escortat per la policia. 

L'endemà, diumenge, es va celebrar a València la Crida, acte que dona el tret de sortida a les Falles, i Mazón va decidir no assistir a l'acte, una absència gairebé inèdita en un president de la Generalitat. Malgrat que Mazón no estava present, els valencians van tenir unes paraules cap al president. Durant l'acte bona part del públic va començar a cridar "Mazón, dimissió". Els actes multitudinaris atemoreixen Mazón, que últimament convoca els mitjans de comunicació en camins agrícoles o ponts enmig del no-res per evitar l'escarni públic. 

A més, el president valencià va tenir dues oportunitats per assistir a un dels concerts solidaris de l'Orquestra de València i l'Orquestra de la Comunitat Valenciana, segons assenyala El País. Les dues actuacions van ser organitzades per l'Ajuntament de València i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, en el que podria ser un ambient més amable per a Mazón, però va evitar arriscar-se a ser rebut amb una nova escridassada. 

Mazón, abandonat pel PP a Madrid

Davant la tensió que hi ha pels carrers del País Valencià contra Carlos Mazón, aquest va decidir assistir a un acte a l'Hotel Ritz de Madrid. Tanmateix, el president popular no va rebre l'escalfor que esperava. Les absències més sonades van ser les del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Ambdós van al·legar problemes d'agenda per poder acompanyar Mazón. En canvi, l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, sí que hi va ser present. El president valencià va aprofitar la seva intervenció per insistir en la seva versió dels fets el dia de la DANA, i carregar la responsabilitat de la mala gestió de la tragèdia a l'Agència Espanyola de Meteorologia (AEMET) i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ). Durant el seu discurs va fer referència als "desgraciadament comuns" avisos vermells de l'AEMET, i va recordar que "en els últims 10 anys n'hi ha hagut 30". 

Mazón va relatar que durant la tarda del 29 d’octubre “ningú no estava parant atenció a la zona sud de València, que “va acabar destruïda per una riuada absolutament imprevisible i gairebé bíblica”. “Per què es va enviar el missatge a les 20:11 hores, quan Paiporta i Catarroja ja estaven sepultades sota la riuada, i no es va alertar la població a temps per salvar totes aquestes vides?”, es va preguntar. “L’explicació, desgraciadament, és molt senzilla: no sabíem que el barranc s’estava desbordant perquè ni la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) ni el Ministeri de Transició Ecològica ens van dir que el barranc, que havia d’estar vigilat, s’estava desbordant i causant la destrucció que coneixen”, ha contestat ell mateix. “Com es podia avisar d’una cosa que no se sabia?”, ha verbalitzat Mazón, que ha retret a la CHJ que “no tingués ni la més petita idea del que estava passant”.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic