El president del País Valencià, Carlos Mazón, fa una setmana que passeja per la corda fluixa, ja que és el gran assenyalat per la mala gestió de la DANA, que al País Valencià ja ha deixat almenys 211 morts. Mazón, que inicialment es va mostrar col·laborador i agraït amb la tasca del govern espanyol i de Pedro Sánchez, aquest dilluns va fer un gir de timó i va canviar de postura en acusar el govern espanyol d'haver actuat tard a l'hora d'enviar l'alerta als ciutadans. Unes acusacions que van ser desmentides pel general en cap de la Unitat Militar d'Emergències (UME), Javier Marcos, que va assegurar que és la comunitat autònoma la que dirigeix l'emergència. Ara, segons revela El Confidencial, Carlos Mazón es va presentar dues hores tard a la reunió d'emergència per fer front a l'amenaça de la DANA el passat dimarts 29 d'octubre. Quan el president valencià es va incorporar al comitè de coordinació, la situació al barranc de Xiva, tant a l'altura de Riba-roja de Túria com a Xiva, ja estava al límit.
🔴 DANA a València i Catalunya, DIRECTE | Última hora de les inundacions, morts i desapareguts
L'alerta vermella per pluges torrencials estava activada a tota la província des de les 9:41 hores, i a les 12:20 hores el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat havia informat d'una alerta hidrològica a la rambla de Xiva per l'acumulació del cabal. Tanmateix, el CECOPI, el Centre de Coordinació Operatiu Integrat, no es va reunir aquell dia fins a les 17:00 hores. Mazón va arribar dues hores més tard, tot i que segons defensen des de la Generalitat, hi va enviar "la consellera, el director general i altres responsables d'Emergències".
Situació desbordada
Carlos Mazón es va incorporar a la reunió quan li van comunicar que la Conferència Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) havia avisat que passaven 1.700 metres cúbics per segon a la rambla de Xiva i després de tenir coneixement que hi havia risc de trencament de la presa de Forata. Aquesta informació es va remetre a les 18:45 hores, i en aquell moment Mazón es va traslladar fins al Centre d'Emergències a l'Eliana. Després de 3 hores d'explicacions dels tècnics, el CECOPI va decidir enviar el missatge als telèfons dels ciutadans de les zones amenaçades per demanar d'evitar "els desplaçaments" com a "mesura preventiva". El missatge, doncs, va arribar a les 20:13 hores als dispositius dels veïns de la zona, quan hi havia zones inundades i moltes vides en perill. Segons apunta el digital, fonts coneixedores de la reunió dels tècnics van insistir a enviar el missatge abans. A la zona d'Utiel, Requena i la Foia de Bunyol ja havia plogut intensament durant el matí de dimarts, cosa que va provocar el desbordament del riu Magre. A Xiva, les pluges es van intensificar cap a les 16:30 hores, però a les 18:00 hores ja es van veure les primeres imatges amb cotxes surant pels carrers inundats.
Davant l'escenari perillós que ja es preveia, Mazón no va modificar la seva agenda. Fins i tot, en una compareixença pública a les 12:00 hores, va assegurar que el temporal es desplaçava cap a la regió muntanyosa de Conca i s'esperava que a les 18:00 hores disminuís la seva intensitat a la Comunitat Valenciana. El mateix dimarts, a les 13:45 hores, es va trobar amb el president de la Conferència Empresarial Valenciana, Salvador Navarro; la secretària general de CCOO, Ana García, i el secretari general d'UGT, Ismael Sáez, per parlar dels pressupostos. Una trobada que es va allargar una hora.
Després d'aquestes reunions, Mazón es va traslladar al Palau i va enviar alguns membres del seu govern a la reunió de la CECOPI, que començava a les 17:00 hores. No va ser fins a les 19:00 hores que es va presentar físicament a la reunió, després que la CHJ informés d'un "augment brusc" del cabal del barranc de Xiva. Segons defensa el govern valencià, des de les 16:13 hores no van tenir cap informació de la CHJ, i inclús Mazón va afirmar aquest dilluns que van desactivar fins a tres cops aquestes alertes. La realitat és que el temporal va superar les prediccions, i tot i que el cabal va augmentar al llarg del dia, el govern valencià va mantenir l'avís que van enviar a les 12:20 hores sobre el barranc de Xiva de no acostar-se a les riberes dels rius i els barrancs.
Mala gestió de la tragèdia
El pla d'emergència del CECOPI assenyala que la situació que s'estava donant era "excepcional". "Hi ha perill de trencament o avaria greu de la presa, no es pot assegurar amb certesa que es pugui controlar mitjançant l'aplicació de les mesures i els mitjans disponibles". A les 17:30 hores, les dades de la CHJ es van situar al mateix nivell d'alerta hidrològica que les del CECOPI a les 12:20 hores, que la Generalitat no va retirar. A partir de les 18:00 hores, el nivell de l'aigua va seguir augmentant. A les 18:55 hores ja se situava en els 2.282 m³/s. Segons relata Mazón, quan arriba a la reunió ja l'adverteixen que "tot havia canviat i la previsió era complicada". Només mitja hora després, arriba la comunicació que s'ha trencat la presa de Forata.
Segons assenyala El Confidencial, des del CECOPI apunten que es va "donar moltes voltes a les mesures" i es va aturar la reunió diverses vegades. "No es prenen decisions i Mazón no hi és". La reunió per fer front a l'emergència es va allargar fins a les 2 de la matinada, i a partir del matí, ja van aparèixer les primeres morts i unes imatges d'autèntica catàstrofe que encara perduren a moltes localitats del País Valencià.