Els resultats de les eleccions al Parlament de Catalunya d’aquest diumenge 12 de maig han donat per moltes interpretacions. Mentre el Govern central ha donat per mort el procés, a l’haver perdut els partits independentistes la majoria del parlament per primer cop en una dècada, altres desconfien que l’independentisme no pugui tornar a recuperar forces gràcies a les necessitats de Pedro Sánchez. D’aquests últims és el president de la Generalitat del País Valencià, Carlos Mazón, que si bé reconeix que “el procés independentista ha sofert un franc retrocés", afirma que "també és evident que alguns faran tot el possible per reviure'l de qualsevol manera". Aquesta ha estat la resposta de Mazón quan ha estat qüestionat en roda de premsa per si creia que els catalans han "liquidat el procés a les urnes", com va assenyalar el candidat del PPC, Alejandro Fernández, la mateixa nit electoral, o creu, com va afirmar aquest mateix dimarts el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que el procés "no ha mort perquè el sanxisme el necessita viu per seguir a la Moncloa". En aquest sentit, Mazón ha apuntat que “quan algú té botons que no hauria de tenir en nom de tots els espanyols, és un perill a sobre de la taula”.
El president del Partit Popular a la Generalitat valenciana també ha opinat sobre si creu que ha pogut influir la política de perdó amb els indults del Govern de Sánchez i la Llei de l'Amnistia en els resultats dels comicis catalans, que ha relacionat amb els bons resultats d’Alejandro Fernández: "Una de les coses que ha influït és que el PP ha passat de 3 a 15 diputats". Pel president valencià, "això és un avenç del constitucionalisme i espero que també es reconegui que alguna cosa haurà tingut a veure el Partit Popular pel que fa a això", ha assegurat.
Puigdemont, beneficiat
En aquesta línia, Mazón ha mostrat la confiança que "tots els que apostem pel constitucionalisme ratifiquin les paraules d'aposta pel constitucionalisme i per la igualtat de tots els espanyols i de tots els territoris espanyols també". En qualsevol cas, ha apuntat: "No sé com qualificar un procés en què al final el que ha sortit, sembla, més beneficiat que ningú ha estat Puigdemont, crec que és interpretable", ha dit referint-se al candidat de Junts+ Catalunya, que s’ha postulat per intentar la investidura com a president de la Generalitat.
Mazón sí que ha recalcat que el procés “es va intentar (replicar) a la Comunitat Valenciana i, afortunadament, ha passat a millor vida, i això és important, perquè aquí ja no hi ha oficines de drets lingüístics, aquí no hi ha manca de llibertat dels pares i aquí no hi ha diners públics pels Països Catalans. I aquest procés aquí, efectivament, ha desaparegut", ha recalcat el president popular dels valencians.
Complicitat amb García-Page
Aquest dimecres, Carlos Mazón i el president de Castilla-La Mancha, Emiliano García-Page (PSOE) també han signat a Requena (València) un conveni per garantir l’atenció sanitària en les zones limítrofes entre ambdues comunitats, en una trobada en la que també han tractat altres qüestions d’interès pels dos governs, com el finançament autonòmic o el repartiment de l’aigua. L’acord per aquest conveni sanitari vol evidenciar un nou gest de complicitat entre els dos presidents que, tot i defensar els interessos de partits diferents, comparteixen sintonies en qüestions com el finançament o la llei d’amnistia.