Cascada de veus reticents i contràries al preacord entre el PSC i ERC perquè Catalunya surti del sistema comú de finançament de les comunitats autònomes. El Partit Popular està encapçalant una forta oposició a aquest pacte, tant des de Gènova com des dels seus governs autonòmics. I aquest divendres, mentre se celebra la consulta als militants d’ERC, qui ha aixecat la veu ha estat el president del País Valencià, que governava fins fa poques setmanes de la mà de Vox. Carlos Mazón afirma que, si l’acord PSC-ERC per a un nou “concert fiscal” per a Catalunya acaba arribant al Congrés, Pedro Sánchez té “l’obligació moral i política” de sotmetre’l al referèndum de tots els espanyols. “Si el govern d’Espanya vol un Estat federal, ha de sotmetre’l a la consideració dels espanyols i si el Partit Socialista vol trencar la caixa única i un finançament singular, i que els que més tinguin aportin menys, ha de sotmetre’l a les seves bases”, esgrimeix Mazón en una entrevista a l’Agència EFE.

🔴 Acord ERC-PSC, DIRECTE | Última hora de la votació per investir Salvador Illa

 

Preguntada per aquesta qüestió, la vicesecretària d’Educació i Sanitat del PP, Ester Muñoz, ha replicat que els populars tenen clar que “el model de finançament autonòmic no el poden decidir el 0,017% dels espanyols” (en referència als 8.300 militants d’ERC). “El lloc idoni per debatre sobre la reforma del sistema de finançament del règim comú és el Consell de Política Fiscal i Financera i és un tema prou important perquè es reuneixi la Conferència de Presidents”, ha assenyalat en una roda de premsa a la seu de Gènova, en la qual també ha deixat clar que “si cal fer una reforma territorial, han de ser tots els espanyols els que ho decideixin”. “No sé si el lloc ha de ser un referèndum o ha de ser un procés constituent”, ha afegit.

L’article 92 de la Constitució

Encara que Carlos Mazón no ho ha esmentat, la Constitució Espanyola preveu a l’article 92 que “les decisions polítiques d’especial transcendència podran ser sotmeses a referèndum consultiu de tots els ciutadans”. Tanmateix, és un precepte que s’ha utilitzat només en dues ocasions des que la Carta Magna es va aprovar el 1978. La primera vegada va ser el març de 1986, sobre la permanència d’Espanya a l’Aliança Atlàntica: “Considera convenient per a Espanya romandre en l’Aliança Atlàntica, en els termes acordats pel govern de la Nació?”, que en aquell moment estava presidit per Felipe González. El resultat va ser favorable a la proposta de la Moncloa. El segon es va celebrar el febrer del 2005 per a la ratificació del tractat que establia una constitució per a Europa. El ‘sí’ va guanyar amb el 77% dels vots, però el tractat no va arribar a entrar en vigor perquè no va ser ratificat ni per França ni per Holanda.

“La lletra de la cançó significa acabar amb la solidaritat”

Tornant a les paraules de Carlos Mazón, el president valencià ha reconegut que, abans de decidir quines accions jurídiques poden impulsar des de la Generalitat Valenciana, hauran de veure el contingut de l’acord. Tanmateix, apunta que, de moment, “la lletra de la cançó, del concert, significa acabar amb la caixa comuna i, sobretot, acabar amb la solidaritat”. I ha apel·lat directament als “militants socialistes de bona fe” i als socialdemòcrates que “creuen en la solidaritat, en la progressivitat i en la igualtat” perquè s’oposin al pacte.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!