En el marc de les negociacions dels partits independentistes amb el govern espanyol per la investidura de Pedro Sánchez, l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha afirmat que "tant de bo hi hagi una investidura de Sánchez". Segons ha defensat, aquest fet significaria que "haurem avançat nacionalment i socialment com a país". En una entrevista aquest divendres a la SER Catalunya, ha assegurat que la investidura de Sánchez significarà que hi haurà amnistia, que s'haurà avançat en temes socials com el dèficit fiscal, hi haurà traspàs de Rodalies i que Catalunya estarà "en el camí d'exercir l'autodeterminació".
Sobre una possible llei d'amnistia i si s'hauria d'establir que l'1-O no va ser un delicte, Forcadell ha reiterat que "no va ser un delicte". "Contra què? Contra qui? El delicte ens el van cometre, la violència la van usar contra nosaltres. Quin delicte va cometre la gent anant pacíficament a votar?", ha reblat. Precisament, sobre aquesta qüestió ha parlat en una altra entrevista a l'ACN, on ha assegurat que malgrat que s'ha de posar fi a la repressió, "no n'hi ha prou amb l'amnistia". "El que resol el conflicte és exercir el dret d'autodeterminació i és cap aquí, cap on hem d'anar", ha defensat.
Sis anys de la DUI
El dia que fa 6 anys de la declaració unilateral d'independència, Forcadell ha defensat la seva legitimitat, malgrat que ha reconegut que va ser insuficient "no va servir per fer efectiva la República". Per això és que Forcadell defensa que la DUI s'ha de revalidar, perquè serveixi de base "per a fer-ne una altra que sí que es pugui implementar". En una altra entrevista aquest divendres a l'ACN, Forcadell ha demanat fer un pas endavant perquè arribi "el reconeixement internacional i la implementació".
Davant l'actual direcció de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que reivindica la vigència de la DUI del 27 d'octubre de 2017, Carme Forcadell assegura que "ho respecta" i que "té legitimitat", perquè la va aprovar una majoria parlamentària "escollida democràticament per tots els catalans". Però la també expresidenta de l'entitat independentista rebat que "no s'ha pogut implementar" i que "no ha tingut cap reconeixement internacional". Per això aposta per una nova declaració d'independència, que "serà tan legítima com l'altra". Forcadell ha admès que no es va sentir enganyada, però sí decebuda. Forcadell assegura que personalment estava "segura que es podria tirar endavant o que es podrien, com a mínim, fer algunes coses". I afegeix en aquest sentit: "No pensàvem que pràcticament l'endemà tindríem el 155. No pensàvem que l'Estat utilitzaria la violència".
"Si anem junts, el país avança"
Forcadell ha fet balanç dels aprenentatges que van treure del 27 d'octubre del 2017. Entre els destacats, assenyala que "l'encert més important" és que "quan hem anat junts, partits, institucions i ciutadania, som molt forts, aconseguim coses i el país avança". Pel que fa als errors, ha apuntat que potser "haurien d'haver-ho explicat millor a molta gent que no era independentista, però estava a favor de votar". També el fet d'haver "subestimat el poder de l'Estat i haver sobreestimat la Unió Europea". En qualsevol cas, si bé defensa que la millor via és l'acordada amb l'Estat, Forcadell no descarta la via unilateral. "Jo no renunciaria a cap eina per assolir la llibertat del meu país", sosté. "Hem de tenir el compromís de tornar-ho a fer, però fer-ho bé", ha assenyalat.