Qui era presidenta del Parlament durant la celebració del referèndum de l'1-O, Carme Forcadell, ha viscut amb molta alegria la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d'absoldre els membres de la Mesa del Parlament de Roger Torrent que havien estat jutjats per desobediència per permetre un debat sobre la monarquia a la cambra catalana. Tant Torrent com la resta d'acusats, Josep Costa, Adriana Delgado i Eusebi Campdepadrós, han estat absolts tot i que la Fiscalia i Vox demanaven penes d'inhabilitació, cosa que ha celebrat Forcadell aquest matí en una entrevista a Catalunya Ràdio, esperant que suposi un precedent per altres casos.
En una de les primeres declaracions que va fer el company de partit de Forcadell, Roger Torrent, després de rebre la notícia l'expresident del Parlament es va voler referir a ella i a la seva situació judicial, però la també expresidenta del Parlament ha deixat clar que considera que el seu cas és diferent: "Jo ja he estat jutjada, vaig anar a una altra causa... crec que potser important, ja que pot servir de precedent i reflecteix que en un parlament s'ha de poder parlar de tot. Com jo sempre he dit l'únic límit a la llibertat d'expressió són els drets humans. La sentència va en aquesta línia, és molt bo per la Mesa que han de tornar a jutjar i també és bo pel país. Pot ser sí que la sobirania del Parlament els jutges ja s'ho comencen a creure", ha reflexionat Carme Forcadell.
Cal tenir en compte que en la sentència del TSJC en que s'absol els memebres de la Mesa, tot i que amb el vot particular d'una magistrada en contra, diferencien de manera clara els fets de la Mesa de Torrent dels de Forcadell, que ja ha estat condemnada. En aquest sentit, destaquen que la seva actitud era clarament diferent i que no està prohibit debatre resolucions sobre l'autodeterminació si no tenen la voluntat expressa d'un procés unilateral d'independència, com va passar, segons el TSJC, abans de l'1-O.
La reforma de la sedició i l'extradició de Puigdemont
Per altra banda, Carme Forcadell també ha analitzat l'acord entre ERC i el PSOE per la derogació del delicte de sedició, advertint que aquest no pot ajudar a extradir a Pugidemont, tal com ha defensat la part socialista per intentar justificar el que des de la dreta espanyola s'ha venut com una concessió a l'independentisme. El PSOE ha insistit que aquesta reforma suposaria homologar el delicte a la resta de països d'Europa, fet que facilitaria que el president pogués ser jutjat a Espanya, tal com reclamen els socialistes, sobretot els barons més crítics amb l'independentisme. En aquest sentit, Forcadell ha deixat clar que aquest delicte no s'ha reformat per extradir al president, deixant clar que aquesta idea és una "bestiesa". "La derogació és un pas important en la desjudicialització del conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Abans existia aquest delicte i ara no existeix, i per tant és una arma menys per l'Estat".