Fa 712 dies que Carme Forcadell és a la presó. El Tribunal Suprem la va condemnar a onze anys i mig pel seu paper "decisiu" com a presidenta del Parlament, imprescindible segons els magistrats per crear una "legalitat paral·lela mancada de validesa". És a dir, les lleis de desconnexió. Avui, la institució que ella va presidir ha reviscut els moments clau de la seva etapa com a presidenta i ha escoltat un missatge concís i eloqüent que ella mateixa ha enviat des de la seva cel·la. Ha estat durant la presentació del llibre 'Paraules de la presidenta Carme Forcadell i Lluís', una compilació dels seus discursos. "Caldrà diàleg, empatia, superar els recels i les lluites partidistes, però acabarem votant i decidint", ha traslladat l'expresidenta.
A l'auditori de la cambra han tornat a ressonar algunes de les seves intervencions més recordades. Com quan davant dels primers advertiments del Tribunal Constitucional ella va replicar: "si obrim la porta a la censura ja no la podrem tancar". L'acte, transversal, ha reunit una nodrida representació de la plana política catalana, amb destacats dirigents de JxCat, ERC i la CUP, però també de formacions no independentistes com els comuns i el PSC.
Entre les cares més conegudes, l'expresident José Montilla, el successor de Forcadell, Roger Torrent i els seus tres predecessors, Núria de Gispert, Ernest Benach i Joan Rigol. També hi era el seu marit. Dalt de l'escenari, han recordat la figura de la també expresidenta de l'ANC els seus companys de la Mesa durant la passada legislatura: Lluís Corominas, Anna Simó, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet, tots ells pendents encara de judici per l'1-O, previst pel 23 d'abril.
El 6 i 7 de setembre i l'empresonament
Amb la veu presa per l'emoció, Simó ha reviscut la "indignació absoluta" que va sentir els dies 6 i 7 de setembre, durant el ple que va validar la llei de transitorietat i la del referèndum. "Va ser molt dur, sobretot veure com la Carme era un objectiu a batre a cada minut i cada segon", ha rememorat.
Qui va ser la seva mà dreta a la Mesa, Lluís Corominas, ha recordat un altre moment encara més difícil. Aquell 11 de novembre a Madrid quan el Tribunal Suprem va decidir enviar Forcadell a la presó preventivament. Havien citat tots els membres independentistes de la Mesa i Joan Josep Nuet. "Vam estar tres hores esperant la decisió, ella sabia que li tocaria el rebre i tot i això ens animava a nosaltres", ha explicat Corominas.
Torrent, que ha clos la convocatòria, ha lamentat que Forcadell és "el símbol de l'acarnissament venjatiu de l'Estat". Ella mateixa ha afirmat a la carta escrita per ser llegida durant l'acte que si l'han condemnat és per haver sigut presidenta de l'ANC.
Més enllà del procés, els qui han intervingut a l'homenatge a Forcadell han volgut posar en valor la feina que va fer en altres àmbits, com la lluita per la igualtat entre homes i dones o en defensa dels refugiats.
En aplicació de l'article 100.2, des de fa dues setmanes, l'expresidenta del Parlament té permís per sortir del centre penitenciari de Mas d'Enric tres dies la setmana de la presó, durant 9 hores, per cuidar de la seva mare.