El diàleg entre el Govern i l'executiu de Pedro Sánchez per buscar una sortida negociada al conflicte polític català s'ha donat per interromput aquest divendres de manera abrupta. I estranya. Les dues parts han proclamat trencades les converses. Però, alhora, uns i altres han insistit que no renuncien a mantenir el diàleg.
Això no obstant, les converses i les whatsapps havien tret fum les darreres hores. De fet, aquest divendres mentre el Consell de Ministres estava en marxa els negociadors seguien intercanviant-se missatges. Al matí ja hi havia hagut converses telefòniques amb la vicepresidenta Carmen Calvo. Però els missatges continuaven. La consellera Elsa Artadi, reunida a aquella hora amb un ambaixador, ha hagut d'anar interrompent la reunió per respondre.
Finalment, però, a les 13,34 hores s'ha rebut al Govern el document amb la darrera proposta. Eren poc més de dos fulls, amb tres epígrafs -Declaració de Pedralbes, Objectius i Bases per al diàleg-. El vicepresident, Pere Aragonès, ha demanat a la ministra una videoconferència per parlar del text. Però ja no hi ha hagut videoconferència. Era massa tard per a la vicepresidenta que, segons fonts de l'executiu, ha desitjat sort als seus interlocutors.
Poc després, a un quart de tres de la tarda -amb 45 minuts de retard sobre l'horari previst- començava la compareixença posterior al Consell de Ministres. El Govern ha rebut la resposta de Calvo des de la sala de premsa de la Moncloa. “Aquest govern no acceptarà mai el plantejament d’un referèndum d’autodeterminació. Mai”, ha assegurat Calvo responent a una de les reivindicacions clau dels independentistes.
La vicepresidenta s'ha presentat a la roda de premsa de la Moncloa després de protagonitzar una setmana política que es tancarà aquest diumenge amb una manifestació convocada per PP, Cs i Vox a Madrid amb la bandera espanyola com a teló de fons. Però el que de debò ha fet saltar les alarmes de l'executiu de Sánchez ha estat la resposta dins de les pròpies files del PSOE. Tant els barons territorials com les velles patums del partit, amb Felipe González i Alfonso Guerra, al capdavant, han carregat sense embuts contra la proposta d'un relator que coordini les converses.
I això no obstant, fins aquest dimecres, Calvo havia mantingut la posició, a parer dels negociadors catalans, que no van amagar la satisfacció per la roda de premsa en què acceptava públicament la figura del relator. Algunes fonts asseguren que fins i tot s'havia acceptat per escrit propostes que anaven molt més enllà que el que s'assegura en el document final. No obstant, les pressions a partir de dimecres es van multiplicar.
Les converses de dijous, segons el Govern, ja van ser diferents. Alguna cosa estava canviant. La vicepresidenta va recular. No va plantejar cap nom espanyol ni català per assumir el paper de relator, tal i com s'havia acordat, després de rebutjar les propostes de figures internacionals plantejades per la Generalitat. Va rebutjar també que la reivindicació d'autodeterminació estigués damunt la taula. Això passava just el dia en què els presidents Quim Torra i Carles Puigdemont havien convocat el PDeCAT, JxCat i la Crida al Parlament per prendre una decisió sobre l'esmena a la totalitat.
Després de la reunió dels grups independentistes i la roda de premsa en què el PDeCAT va anunciar que presentaria l'esmena, les converses i els whatsapp van continuar. A partir d'aquell moment va augmentar la pressió perquè el PDeCAT no presentés l'esmena de retorn dels pressupostos i exigint que abans del cap de setmana ERC retirés la seva. Els contactes i missatges van continuar fins les 11 de la nit de dijous. I, fins aquest matí de divendres, fins que la negociació s'ha interromput de manera brusca, amb una roda de premsa.
Fonts del Govern sostenen encara que el document que han rebut avui és un punt de partida important, que tot i les passes enrere s'ha avançat i es podria anar més enllà. Destaquen que s'admet la presència de partits estatals a la taula de negociació i es detalla la funció del relator. Uns i altres asseguren que la possibilitat de diàleg es manté.
Ningú dubta que la manifestació de diumenge pot marcar un nou gir. També la votació de dimecres de les esmenes a la totalitat dels pressupostos. Falta veure en quin sentit.
El cert és, però, que de sobte les converses s'han interromput. No hi ha trucades. S'han acabat els whatsapps. Després d'una setmana d'agitació i constant intercanvi de missatges, ja no hi ha hagut més missatges amb Madrid.