L'exalcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha carregat contra Podemos i ha expressat dubtes amb el projecte de Yolanda Díaz, si no el modifica. Del partit de Ione Belarra ha dit que "s'ha convertit en vella política" com li va passar a Ciutadans, i del de Díaz creu que es basa massa en les etiquetes i li falten concrecions. 

Carmena s'ha pronunciat en aquests termes durant la presentació del seu llibre La joven política, de l'editorial Península, a Madrid, on ha estat flanquejada pels regidors del grup mixt Marta Higueras, Felipe Llamas i Luis Cueto, que van formar part del seu nucli més estret del seu equip de govern.

Els dubtes amb Yolanda Díaz

 

Carmena ha indicat que al projecte de la vicepresidenta Yolanda Díaz li veu possibilitat però només si es compleixen certes condicions. Ha reconegut a la plataforma una voluntat canviar la política, encara que ha advertit que només podrà recuperar la "llavor del canvi" si concreta propostes alternatives i incorpora moltes més opinions, ja que en cas contrari corre el risc de quedar-se en un "projecte pobre".

"No sé quina idea tenen aquestes dones per baixar a les coses concretes", ha apuntat. Encara més -ha insistit- quan es viu un moment en què la ideologia en la política està "més properes a les etiquetes" que no pas als "continguts", quan "el més fructífer seria transformar les formacions polítiques en nuclis de reflexió on s'escolti altres organitzacions". I en aquest sentit ha opinat que el projecte de Díaz tindrà èxit si va en la direcció de posar "les etiquetes al bagul i les idees al debat".

Segons l'exalcaldessa, Podemos i Ciutadans es van convertir en vella política "gairebé immediatament" en optar pel model tradicional de partits. Carmena ha diagnosticat que les dues formacions es van convertir de forma "molt ràpida" en partits tradicionals, en envellir "gairebé immediatament" perquè van optar per l'estructura d'una formació clàssica.

Tot i això, ha subratllat que malgrat aquesta deriva, la "llavor del canvi hi és", però ara ha quedat "enfangada" pel "fang" de "l'absoluta confrontació" política. Per això, ha desitjat que les posicions de Díaz, Ada Colau o Mònica Oltra puguin recobrar aquest impuls primigeni.

En el cas de Más País, amb qui va compartir cartell electoral a les eleccions madrilenyes del 2019, no s'ha atrevit a fer aquesta crítica directa com a la formació podemita, atès que és un partit que "gairebé no ha nascut". Tot i això, ha admès que sí que té una estructura semblant a la resta de partits, i que no hi ha vist novetat.

"Espanya buidada"

 

Carmena considera que a la societat espanyola hi ha un "desig de canvi" com posa de manifest l'auge de noves plataformes i que provoca que les institucions polítiques passin de la "indiferència al desconcert".

Especialment ha destacat la irrupció de les plataformes de la denominada "Espanya buidada", com Teruel Existe o altres moviments en províncies com Sòria o Jaén. Segons ella, aquests grups han motivat que els grans partits de masses es vegin "una mica amenaçats" perquè el gran valor és que han sabut sintetitzar "ideologies i mirades diverses" per fer una conjunció de propostes amb transcendència als respectius territoris.

D'aquesta manera, l'exalcaldessa ha mostrat la seva simpatia per aquests corrents en entendre que és una "manera d'avançar en política interessant", i ha pronosticat fins i tot que acabin transformant els partits polítics per anar a objectius cada cop "més clars i transversals".

En aquest punt, Carmena es mostra partidària al seu llibre de reflexionar sobre la possibilitat de poder votar "tres o quatre idees" de partits en lloc de dipositar el sufragi en una sola sigla, cosa que vindria "molt bé per definir projectes". D'aquesta manera, ha fet broma com a cas hipotètic que es podria triar un 25% de les propostes del PP i un 75% del PSOE.