L'exvicepresident de la Generalitat i exdirigent d'ERC Josep Lluís Carod-Rovira ha qüestionat que el partit republicà no faci servir la llengua catalana al Congrés dels Diputats tenint el dret a fer-ho des de l'any passat. A través d'un missatge a X, Carod-Rovira s'ha preguntat: "Podent parlar en català al Congrés dels Diputats, per quins motius ERC opta per no fer-ho? Aquesta és la política lingüística que defensa avui i per a demà? Tots ho veuen bé?" Una crítica que presumiblement es dirigeix especialment contra el portaveu d'ERC a la cambra baixa espanyola, Gabriel Rufián, que habitualment fa les intervencions a la cambra baixa en castellà, com ha estat el cas aquest dijous. No és habitual que Carod-Rovira es pronunciï sobre qüestions relatives a ERC, i així ho ha puntualitzat, assenyalant que des que va deixar de militar al partit el 2011, ha procurat no immiscir-se en temes partidistes, però ara ha decidit aixecar la veu en plena crisi interna del partit.

Guerra interna a ERC

ERC travessa un dels pitjors moments com a partit, i està dividida entre aquells que reclamen una renovació de la cúpula i els que defensen el lideratge d'Oriol Junqueras. Una crisi que ve de llarg, produïda per les consecutives derrotes electorals, i especialment la de les eleccions catalanes del 12 de maig després del fracàs del president Aragonès a l'hora d'aprovar els pressupostos. ERC va decidir convocar un nou congrés per a la tardor per resoldre la situació i plantejar l'inici d'un nou cicle, però alhora, ha de dedicar els esforços a les negociacions per a la investidura d'un president de la Generalitat i té en les seves mans abocar el país a uns nous comicis. 

Si a mitjans de juny la publicació d'un manifest —que ja acumula un miler de signatures de militants i personalitats d'ERC— demanant "l'entrada d'aire fresc" feia evident el trencament del partit en dues faccions, la revelació de la participació del partit en l'elaboració d'uns cartells contra els germans Maragall ha agitat encara més els ànims. Aquest dijous, les acusacions de Sergi Sabrià contra Junqueras de posar l'ambició personal per sobre del partit han revelat com és de tens l'ambient a Calàbria. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!