La proposta de Vox a Castella i Lleó d'obligar els metges a oferir a les dones embarassades que vulguin avortar escoltar el batec del fetus i una ecografia en 4D, cosa que s'entén com una manera de pressionar a les embarassades a l'hora de prendre una decisió sobre interrompre o no el seu embaràs, encara porta cua i ha tensat la relació entre Vox i PP, dos partits que governen en coalició a aquesta autonomia. Els populars estan fent esforços per desmarcar-se del discurs antiavortista de Vox, similar al d'Hongria, assegurant que respecta els drets de les dones, però alguns dels seus càrrecs han patinat en les últimes hores i han abandonat la línia del partit per posicionar-se amb els ultres, com ha passat a Andalusia. Concretament, el portaveu del Partit Popular a Huelva, Juan Carlos Duarte, que en els últims dies ha omplert el seu perfil de Twitter de missatges contra l'avortament i defensant la proposta de Vox de fer escoltar a les mares el batec del fetus. A més, també ha aprofitat per desbarrar contra Alberto Garzón, ministre del govern espanyol, que ha defensat el dret a l'avortament i que en els últims dies ha estat pare per tercer cop, cosa que segons es desprèn dels missatges de Duarte, el polític del PP considera incompatible.

Amb tot, un dels missatges ha sobrepassat tots els límits i el portaveu s'ha vist obligat a publicar un tuit de disculpes. Enmig d'una pluja de piulades contra l'avortament, el polític va contestar un perfil que denunciava que a Castella i Lleó volien restringir el dret a la interrupció voluntària de l'embaràs: "A Castella i Lleó volen evitar assassinats. Ho has de tenir clar, campió", va escriure el passat diumenge, un comentari que va provocar molta indignació i va provocar que Inmaculada Nieto, portaveu de Por Andalucía, hagi exigit a Juanma Moreno, president andalús, que el cessi. A més, ha denunciat que encara no s'hagi referit a la proposta de Vox: "Amb el seu silenci s'alinea amb els ultres i se situa al marge dels drets humans". A banda de Nieto, altres polítics andalusos d'esquerres s'han pronunciat en la mateixa línia i són molts també els qui han retret que en un suposat PP que vol ser moderat i allunyar-se de Vox de cara a les pròximes eleccions, s'hi puguin produir comentaris com el de Duarte, que va anar, fins i tot més enllà: "L'avortament no és un dret. Que li ho demanin al nen que maten". 

Juan Carlos Duarte Piuada
Juan Carlos Duarte Piulada

Altres comentaris del polèmic portaveu 

Vista la repercussió del seu comentari, Duarte s'ha vist obligat a demanar disculpes per si algú s'havia ofès, però no ha esborrat aquestes paraules del seu perfil. Tampoc la resta de comentaris que se situen en la mateixa línia. Per exemple, ha repiulat els següents missatges: "Si els batecs d'un bebè resulten ofensius aquesta societat ha emmalaltit"; "Em vaig assabentar del meu embaràs a les vuit setmanes, vaig escoltar el batec i immediatament em vaig enamorar. No el cercava, però no vaig dubtar. HI ha coses que per mi no són una opció. Es diu Mar i és l'amor de la meva vida. Suport a la vida, a escoltar el batec i a les ajudes a les mares soles"; o "Tornem al mateix de sempre. El que porta la dona dins és una altra vida humana? És una altra persona? Si la resposta és sí, no només està bé qualsevol mesura que dificulti l'avortament sinó que s'ha de prohibir per complet. Fi de la discussió".