Ciutadans segueix amb la batalla per la llengua. Aquest dimarts mateix el líder dels taronges a Catalunya, Carlos Carrizosa, s'ha traslladat fins a Brussel·les per reclamar a la Unió Europea que "vigili amb lupa" l'aplicació de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que imposa el 25% del castellà a les escoles. Carrizosa, que ha atès els mitjans al costat dels eurodiputats Jordi Cañas i Maite Pagazaurtundua, ha exigit aquesta vigilància després d'assegurar que el govern espanyol "mira cap a un altre cantó".
Els representants de Ciutadans han fet aquestes declaracions abans d'un acte a Brussel·les sobre la situació de regressió en què es troba el Delta de l'Ebre, un pretext que ha servit a Carrizosa per parlar del català a les aules. Així, el líder taronja ha reclamat a la Unió Europea que faci del tema de la llengua a l'escola "una causa europea", i que vigili i adverteixi l'estat espanyol que cal aplicar les sentències, perquè segons la seva opinió és una "anomalia democràtica" el que passa a Catalunya.
Per la seva banda, l'eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas ha assegurat que els moviments del Govern i del Parlament amb la llei i el decret sobre el català són excepcionals. Segons l'eurodiputat, no hi ha cap estat de la Unió Europea que faci lleis "que tinguin com a objectiu desobeir", i ha avançat que el grup taronja engegarà iniciatives a Europa per posar "a la diana" la situació del castellà a l'escola. "Si Catalunya fos un estat, si Puigdemont en lloc de proclamar la independència durant set segons hagués fet un estat independent, ara mateix Catalunya estaria en la mateixa situació que Hongria i Polònia per desobeir l'estat de dret", ha afegit. Aquest mateix dimarts Ciutadans es reunirà amb el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, per traslladar-li el "deteriorament" d'aquests drets fonamentals: "S'ataquen drets de nens, es violen drets fonamentals de menors a rebre una educació també en espanyol", ha insistit Cañas.
Al seu torn Pagazaurtundua ha assegurat que ja han treballat prioritzant aquesta qüestió, informant a la Comissió Europea, i per trobar-se amb el comissari Reynders per traslladar-li les preocupacions. "Lamentablement, hi ha una situació cronificada de règim ultranacionalista identitari, i això afecta al desacatament de sentències, fòbia contra drets civils com el dret a demanar el bilingüisme a l'escola. Ha anat poc a poc generant silenci social, control social, fins i tot assetjament. Quan es convertirà això en una qüestió europea?", s'ha preguntat.