Carlos Carrizosa, fins aquest dimarts líder de Ciutadans a Catalunya, ha explicat avui els motius que el van portar a presentar la dimissió com a president del Comitè Autonòmic del partit la setmana passada, el que va fer de manera discreta, i que no va transcendir fins ahir, quan es va fer pública una carta enviada als militants. Carrizosa, que ja ha notificat la seva dimissió al coordinador general en funcions de secretari, Carlos Pérez-Nuevas,  ha verbalitzat al programa El Món a RAC 1 que deixa la política activa, però que continuarà lligat a Ciutadans com a militant. “Crec que havia de plegar. En la situació de dues derrotes consecutives, en les eleccions autonòmiques i europees, arribava el moment de deixar la direcció de Catalunya”, ha dit Carrizosa, que tot i els mals resultats electorals, ha volgut reivindicar el paper que ha tingut Ciutadans en la pèrdua de vots dels partits independentistes. “Hem estat el fusible del procés”, el seu descens “s’ha produït alhora que nosaltres ens cremàvem, i això és mèrit de la nostra existència i del control a l’independentisme que hem fet”, ha afirmat. “M’anoto el punt de la desfeta de l’espai independentista radical, el que no acata les lleis, i per tant hem fet la nostra funció”, ha reblat. 

De la glòria al fracàs en set anys

La trajectòria de Ciutadans va passar de la glòria al fracàs en set anys. El partit taronja ha desaparegut del Parlament de Catalunya després de les eleccions del passat 12 de maig, després de divuit anys d’història. El partit va viure el seu moment àlgid en les eleccions del 2017, coincidint amb l’explosió del procés independentista, quan Inés Arrimadas, aleshores líder de la formació taronja, va aconseguir 36 escons i 1.100.000 vots, però no va poder capitalitzar aquest triomf amb la presidència de la Generalitat. En els comicis del 2021, ja liderat per Carrizosa, Ciutadans va aconseguir només sis diputats, després d’una patacada que els va fer perdre 30 escons. El 2024, Carrizosa no ha aconseguit cap diputat. L’advocat, que al setembre tornarà a exercir la seva professió, no ha volgut parlar dels errors que es van poder cometre i que han portat al partit a l’actual situació. “Ja es van parlar, es van reconèixer, i els nostres errors són irrellevants en els darrers resultats electorals, és una qüestió de context polític mundial”, i ha posat com a exemple el cas de Macron i Le Pen a França, “que ho expliquen per si mateix”. 

Víctimes del context polític

Carrizosa insisteix que “el context polític ha propiciat uns canvis que a nosaltres ens han passat per damunt” i que el partit també ha estat víctima “de la desunió del constitucionalisme”. Davant els canvis polítics de la polarització “els catalans creuen que ara no tenim lloc”, però espera “que en un futur diran si volen tornar a provar amb Ciutadans. A Catalunya continua sent crucial una força com Ciutadans”, i que el partit haurà de valorar si es torna a presentar en el cas que hi hagi una nova repetició electoral. En aquest sentit, Carrizosa està convençut que “l’espai polític i allò que representàvem continua estant”, que “la política catalana és molt millorable” i que “Ciutadans pot ser part de la solució”. 

Ara, però, cal que el partit “obri una nova etapa amb noves direccions i lideratges”, ha reconegut Carrizosa, que no ha volgut mullar-se sobre els possibles substituts al capdavant del partit. “No li diré cap nom, però sí que en tenim i gent suficient i molt preparada. Una cosa és que no siguin cares prou conegudes per representar-nos en unes pròximes eleccions, però sí que n'hi ha”. 

‘Brothers in arms’ amb Arrimadas

Qüestionat per Jordi Basté sobre si s’ha sentit traït per algú, Carrizosa ha respost que “no, perquè la política és com a la vida i s’ha de venir plorat de casa, cadascú sabia el que havia de fer, i amb companys que he vist treballar, amb aquest cercle de confiança, no em sento traït”. Sí que ha tingut paraules de retret per alguns dels companys que van abandonar el vaixell quan s’enfonsava i van passar a altres formacions polítiques per continuar vivint de la política, com “Adrián Vázquez (actual eurodiputat pel PP), que a més de ser el secretari general, buscava ser un diputat europeu costi el que costi”. En canvi, ha defensat que el que va fer Nacho Martín Blanco (actual diputat del PP) “té una arrel més ideològica”, i també Jordi Cañas, actual portaveu de Ciutadans, “polític íntegre, molt treballador”. Carrizosa també ha tingut paraules molt agraïdes per a Inés Arrimadas, a qui considera “molt bona amiga, no ens ha traït mai, m’ha donat suport a mi, al Jordi Cañas, a Ciutadans i el que ella té ara són les limitacions pròpies de la seva feina, però som companys d'armes, brothers in arms”, ha assegurat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!