Íñigo Errejón ha anunciat aquest dijous que deixa el seu escó en el Congrés i que abandona la política, coincidint amb la publicació en les xarxes socials d'algunes denúncies de violència masclista cap al fins ara portaveu del grup parlamentari de Sumar. En una carta publicada a Twitter, Errejón es limita a admetre no haver estat "curós" amb les persones que l'han envoltat pel fet d'estar en la primera línia de la política. "Això genera una subjectivitat tòxica que en el cas dels homes el patriarcat multiplica; he arribat al límit de la contradicció entre el personatge i la persona", ha reconegut. Aquest és el text íntegre de la carta d'Íñigo Errejón sobre la seva dimissió:

"En els últims mesos, i de forma més insistent en les últimes setmanes, he anat pensant que havia de prendre algunes decisions importants. Avui ha arribat el dia de fer-ho.

Porto pràcticament des que tinc ús de raó compromès i militant políticament. Aquesta és la meva manera de ser al món. Però des de fa deu anys ocupo posicions de representació pública en la política institucional i d'altíssima visibilitat i exposició mediàtica. He tingut el privilegi de defensar les idees que considero més boniques i justes, i de fer-ho durant una de les dècades més intenses, però també més dures, de la política espanyola. Això comporta moltes experiències, aprenentatges i motius d'orgull. Però també genera un tipus de vida, una quotidianitat, una subjectivitat, un tipus de vincles amb l'àmbit públic, amb la fama i amb els altres que passen factura. El ritme i el model de vida en la primera línia política, durant una dècada, ha desgastat la meva salut física, a la meva salut mental i a la meva estructura afectiva i emocional. Crec que això és una cosa que en una mesura o una altra experimenta tota i tot el que estigui en aquesta posició durant un temps prolongat.

En la primera línia política i mediàtica se subsisteix i s'és més eficaç, almenys així ha estat el meu cas, amb una manera de comportar-se que s'emancipa sovint de les cures, de l'empatia i de les necessitats dels altres. Això genera una subjectivitat tòxica que en el cas dels homes el patriarcat multiplica, amb companys i companyes de feina, amb companys i companyes d'organització, amb relacions afectives i fins i tot amb un mateix.

Jo, després d'un cicle polític intens i accelerat, he arribat al límit de la contradicció entre el personatge i la persona. Entre una forma de vida neoliberal i ser portaveu d'una formació que defensa un món nou, més just i humà. La lluita ideològica és també una lluita per construir formes de vida i relacions millors, més acurades, més solidàries i, per tant, més lliures. No se li pot demanar a la gent que voti diferent de com es comporta en la seva vida quotidiana.

Fa temps que treballo en un procés personal i d'acompanyament psicològic, però el cert és que per avançar en ell i per cuidar-me, necessito abandonar la política institucional, les seves exigències i els seus ritmes.

Anunci així, com ja he comunicat a les meves companyes i companys responsables, la meva dimissió com a portaveu del Grup Parlamentari Plurinacional de Sumar, deixo l'escó en el Congrés i totes les meves responsabilitats polítiques. Sempre continuaré militant i compromès, però per a mi s'acaba aquesta etapa política institucional i espero contribuir així a la renovació generacional i de quadres i idees que les forces democràtiques i populars necessiten.

Acabo l'etapa més important de la meva vida. Una etapa dura i apassionant. Amb encerts dels quals estic orgullós i errors que espero contribuir a reparar amb aquesta decisió.

Una abraçada fraternal a tots els companys i companyes de tots aquests anys.

Salut.

Íñigo Errejón"

🟪 Davant qualsevol indici o situació de violència masclista cal trucar al telèfon 900 900 120 i ho pot fer tothom. La línia és gratuïta, confidencial, no deixa rastre i opera les 24 hores cada dia de l'any en diversos idiomes. Ofereix atenció psicològica directa, fa un primer assessorament jurídic i fa derivació, si així se sol·licita, als serveis especialitzats que acompanyen les dones.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!