El senador de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, va ser suspès de la militància l'octubre de 2020 arran de dues denúncies sobre assetjament sexual que van arribar al partit. La decisió de Junts es va basar en una carta redactada per la llavors responsable de Feminismes, Aurora Madaula, en la qual acreditava la credibilitat dels relats de les dues denunciants, la regidora Noemí Llorens i d'Eva Ràfols, amb les quals Pujol havia mantingut una relació breu. Ara, Llorens ha demanat perdó en una carta remesa al jutjat i ha assegurat que mai la va assetjar, l'altra, Ràfols encara està a l'espera de judici per un delicte d'injúries. Segons El País, a la carta de Madaula enviada al partit s'apuntava "no fa falta dir que elles em van ensenyar missatges, fotos, captures de pantalla i altres coses que provaven el seu relat". 

Les acusacions de dues dones

L'aleshores secretari general de Junts, Jordi Sànchez, que complia condemna a la presó, va ser informat de les denúncies i va demanar un informe per escrit a Madaula. En aquest document, l'ara vicepresidenta de Junts, descriu com presumptament es van produir les trobades amb les dues dones. Madaula va anar a Pineda de Mar per trobar-se amb Llorens, on, segons recull l'escrit, va assenyalar el senador per "assetjament sexual, abús d'autoritat i assetjament". La carta especificava que va ser la regidora qui va posar en contacte Madaula amb Eva Ràfols que "va descriure més o menys el mateix comportament", però va afegir "l'abús sexual". Durant mesos Ràfols va publicar a les seves xarxes socials missatges difamatoris a les xarxes socials en els quals acusava Pujol de violador. A més, segons van poder comprovar gràcies a les investigacions judicials, durant tot el 2019 la dona havia enviat milers de missatges en els quals amenaça d'explicar intimitats amb l'objectiu de tornar-lo a veure. 

L'informe elaborat per Madaula donava credibilitat al testimoni de les dues dones per l'existència de missatges i fotografies, a més assenyalava que per actuar contra Pujol, no és imprescindible que els fets estiguin acreditats o que hi hagi indicis. "No és necessari per a la càrrega inversa de la culpa en cas de violència masclista". Jordi Sànchez, que en aquell moment disposava de permisos penitenciaris, va rebre l'informe de Madaula. Posteriorment, va enviar dues cartes: una al president del grup parlamentari, Albert Batet, i l'altra al secretari d'organització, David Saldoni. En aquests escrits, Sànchez va assegurar que no es podien verificar les acusacions, però que eren molt greus. Motiu pel qual van suspendre cautelarment de militància Pujol. A més, el llavors secretari general va plantejar obrir un procés intern i que el partit es posés a disposició de les víctimes per presentar-se a la Fiscalia. Pujol va negar els fets, però va acabar renunciant al seu escó. Cap de les dues dones van denunciar els fets al jutge o la policia, i vuit mesos després, Junts va retornar la militància a Pujol i es va disculpar amb ell. En aquell moment, el senador ja havia presentat una denúncia contra totes dues per un delicte d'injúries

Turull tanca el cas Pujol

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha donat per tancat el cas i no s'ha mostrat partidari de reobrir-lo. En una entrevista a RTVE, Turull ha remarcat que el més important és la restitució de Pujol i ha dit que ara està en la "primera línia fent una feina magnífica" com a portaveu al Senat. El secretari general ha recordat que ell estava a la presó quan es va gestionar al cas i ha fet autocrítica. "No ho vam fer bé com a partit. Hem de rectificar perquè no ens torni a passar", ha dit.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!