Carta contundent de més de 250 professors i investigadors de la Universitat de Saragossa contra el president de l'Aragó, Jorge Azcón, per assegurar que no s'hi parla català. Els acadèmics denuncien les afirmacions del cap de l'executiu aragonès i líder del PP, qui va afirmar que "la gent que viu a la Fraga parla fragatí", ja que "les modalitats lingüístiques pròpies van des del cheso fins al fragatí". Els professors acusen Azcón de vulnerar la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, ratificades per l'Estat espanyol. "El comitè d'experts ha explicitat en diferents ocasions, l'última aquest any, la necessitat de supervisar i vetllar per al compliment de les obligacions adquirides per les autoritats espanyoles, mitjançant el reconeixement i la protecció del català i l'aragonès a l'Aragó", recorden els acadèmics de la Universitat de Saragossa. 

En defensa de l'autonomia de la universitat

A la carta, recorden que el català a l'Aragó rep el reconeixement i interès per part de la romanística internacional des de fa moltes dècades, així com que és matèria docent a la Universitat de Saragossa, està present als graus de Filologia Hispànica, Clàssics i Estudis Anglesos i manté una àrea pròpia en el Departament de Lingüística i Literatures Hispàniques. Així mateix, expliquen que diversos investigadors de la Universitat participen en diversos projectes finançats en l'àmbit estatal, que tenen com a objectiu l'estudi tant del català com de l'aragonès a l'Aragó. "Ja sigui des de la seva perspectiva lingüística, històrica com social, i els resultats són motiu de publicació de monografies i articles acadèmics en revistes d'alt impacte internacional", subratllen els acadèmics.

Català i aragonès, "part de la vida quotidiana"

Per això, volen subratllar que l'aragonès i el català són part de la vida quotidiana d'aquesta universitat. De fet, ho són, segons ells, com a llengües de la plataforma virtual de gestió de la docència, així com per cursets d'estiu o publicacions de l'editorial Prensas de la Universidad de Zaragoza.

Per tot plegat, els professors universitaris exigeixen el "reconeixement de la recerca desenvolupada a Aragó sobre la diversitat lingüística pròpia" i denuncien els intents del govern del PP a l'Aragó d'intervenir en la independència de l'Acadèmia Aragonesa de la Llengua. De fet, volen que es tingui en compte a la Universitat de Saragossa en el "desenvolupament de polítiques públiques que concerneixen aquesta realitat", i a l'Acadèmia Aragonesa de la Llengua en l'àmbit de la seva competència, respectant la seva autonomia com a institució i la independència acadèmica dels seus membres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!