El conflicte català ha obert una crisi diplomàtica entre Espanya i Bèlgica. La diplomàcia de Madrid ha esclatat contra el primer ministre belga, Charles Michel, per unes declaracions al diari Le Soir en les quals expressa suport a Catalunya. Álvaro Renedo, director per a Europa i el G20 de la Presidència del Govern espanyol, ha enviat un dur correu a l'ambaixador de Bèlgica a Madrid, en el qual arriba a advertir que "prenem nota" de l'actitud belga i considera "greument compromeses" les relacions bilaterals.
El contingut íntegre de la carta de la Moncloa a la legació diplomàtica, fet públic aquest dijous per diversos mitjans de comunicació belgues, és el següent:
"Ambaixador: Estic provant de parlar amb vostè sense èxit. Tinc instruccions de transmetre-li el següent missatge, amb el prec que el posi en coneixement urgent del Primer Ministre belga: estem estupefactes per les declaracions del Primer Ministre a Le Soir.
No comprenem com un país soci pot fer aquest tipus de declaracions, que comprometen seriosament les nostres relacions bilaterals. Estem intentant limitar la nostra reacció, però considerem absolutament inacceptable que el Govern belga situï al mateix nivell un Govern regional que incompleix greument i flagrant l'ordenació jurídica d'un Estat membre, i el Govern d'aquest Estat, que té l'obligació inexcusable de complir i fer complir la llei per garantir els drets i llibertats de tots els ciutadans. És ben sabut i està sent reiterat que estem oberts sempre al diàleg dins del marc legal, com tot Govern democràtic. Encara no hem vist cap declaració del Govern belga instant la Generalitat a complir la llei, només atacs contra el Govern d'Espanya. En prenem nota.
Álvaro Renedo, Director per a Europa i G2O a Presidència del Govern."
El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el seu homòleg belga, Charles Michel, coincideixen aquest dijous i aquest divendres a la reunió de caps d'estat i de govern del Consell Europeu que se celebra precisament a Brussel·les. Rajoy ha intentat que la qüestió catalana quedi fora de l'agenda oficial de la cimera, si bé el debat ja està inevitablement sobre la taula dels dirigents dels estats de la Unió.
La fredor entre Rajoy i Michel ha certificat l'abast d'una crisi diplomàtica sense precedents entre els dos socis comunitaris. Tot, en un context en què l'anunci del Govern de Madrid que activarà l'article 155 de la Constitució per intervenir l'autonomia catalana i la resposta del president Carles Puigdemont que posarà a votació al Parlament la declaració d'independència suspesa han disparat l'atenció europea sobre el conflicte català.