Plataforma per la Llengua ha enviat una carta a Pedro Sánchez per fer el català oficial a la Unió Europea, ara que ha començat la presidència espanyola del bloc comunitari i que s'ha demostrat que Espanya mai va demanar l'oficialitat de la llengua a Europa. El president de l'entitat, Òscar Escuder, ha recordat al president del govern espanyol que d'aquí a la celebració de les eleccions generals del 23-J es produiran fins a cinc reunions en el marc de la presidència de la UE. És a dir, que són "cinc oportunitats" per afegir el català al llistat de llengües del Reglament n.1/1958.

En la missiva enviada aquest dimecres, Escuder ha explicat que "l'estatus d'oficialitat a la UE d'un idioma té conseqüències legals" i que "el fet que el català no sigui oficial en dificulta la protecció i l'ús al nostre propi territori". També li ha retret a Sánchez la seva actitud comparada amb la de Malta o Irlanda a l'hora de defensar les llengües dels seus Estats: "Llengües amb un nombre molt inferior de parlants que la catalana (el maltès o l'irlandès) compten amb aquest reconeixement". "Per què vostè no defensa, amb el mateix afany que Irlanda o Malta, que les llengües que conformen el patrimoni lingüístic de l'Estat comptin també amb la mateixa protecció que les altres 24 llengües oficials de la UE?", ha preguntat.

La contradicció del govern espanyol

En aquesta línia, el president de Plataforma per la Llengua ha criticat que el govern espanyol hagi assegurat durant cinc anys que té una "agenda per al retrobament amb Catalunya" i que "defensa la diversitat lingüística i cultural de l'Estat" —tot i que no hagi sol·licitat el reconeixement del català com a llengua oficial del bloc comunitari quan en té l'oportunitat. Bàsicament, és una "contradicció".

L'oficialitat de la llengua catalana a la UE és una prioritat per a l'entitat, que el passat 27 de juny va organitzar un acte per posar sobre la taula què suposa que el català no sigui oficial i la importància de fer força en favor d'aquesta causa. La vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, Mireia Plana, va intervenir en aquest fòrum per reclamar al govern espanyol que treballi en aquesta línia. "El que demanem no és una quimera: només cal reformar un reglament del Consell de la Unió Europea que ja s'ha reformat fins a 7 vegades. L'oficialitat té conseqüències reals per a l'ús del català", va explicar.

 

Imatge principal: el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, estrena la presidència europea amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, el passat 2 de juliol / Europa Press