Carta del president a l'exili i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, i Toni Comín per exigir a la Comissió Europea que investigui el cas de Pablo Hasél. Els dos eurodiputats han enviat una carta al comissari de Justícia de la UE, Didier Reynders, demanant que investigui el cas del raper, que fa gairebé tres anys que està a la presó. També demanen a Reynders que investigui els casos de persecució de la justícia espanyola contra els centenars de persones que, "per sortir a protestar pel seu empresonament, continuen perseguides pels poders judicials espanyols". En aquesta línia, recorden que Hasél és l'únic músic empresonat en tota la Unió Europea.
A la carta, els eurodiputats de Junts per Catalunya asseguren que el cas és "impensable en un estat democràtic". "És impensable en un estat democràtic que rapers vagin a la presó per criticar el règim, mentre activistes d'extrema dreta o partits com Vox es queden impunes", asseguren Puigdemont i Comín. De fet, els dos exiliats recorden el cas de Valtònyc, que enguany ha tornat de l'exili, malgrat haver sigut acusat de terrorisme, calumnies i injúries a la Corona. Alhora, posen sobre la taula el cas dels 12 rapers de La Insurgencia que van ser condemnats a sis mesos de presó, així com el cas d'Alfredo Ramírez que va ser sentenciat per publicar piulades en solidaritat als presos polítics del País Basc.
📑 Carta del president @KRLS i @toni_comin al Comissari de Justícia, @dreynders, demanant que investiguin el cas de @PabloHasel i els centenars de persones que, per sortir a protestar pel seu empresonament, continuen perseguides pels poders judicials espanyols. Tres anys després,… pic.twitter.com/9sdG7Q4xON
— Junts i Lliures per Europa (@JuntsEU) February 16, 2024
Citen el cas de l'escocès condemnat a presó
Puigdemont i Comín, alhora, denuncien que la situació de Hasél no ha canviat al cap de 3 anys, malgrat les protestes contra el seu engarjolament a la presó de Ponent. De fet, expliquen com les protestes van portar a diversos manifestants també a la presó, com el cas de l'escocès William Aitken, qui va ser sentenciat a 5 anys de presó per un crim de desordres agreujats. "Segons Alerta Solidària, que està defensant-lo, la sentència es basa en el testimoni de dos policies", expliquen els dirigents de Junts, que recorden que van ser arrestats 148 manifestants.
"El cas de Pablo Hasel és part de l'evidència de com la justícia espanyola utilitza el Codi Penal per perseguir ciutadans que critiquen les institucions de l'Estat", subratllen Puigdemont i Comín, que també citen un rànquing que situa Espanya com un dels països amb més sentències contra artistes.