El president Quim Torra ha enviat una carta a la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, després que aquesta setmana s'anunciés un nou referèndum d'independència a Escòcia. Aquesta nova consulta té previst celebrar-se l'any que ve, tingui o no tingui el vistiplau del govern britànic de Boris Johnson. La carta que ha enviat el president és portada al diari escocès The National, que la recull a les pàgines principals.
Torra expressa la seva “més absoluta solidaritat amb el repte democràtic que us proposeu per Escòcia". En aquest sentit, constata que “La celebració d’un nou referèndum d’independència és una bona notícia per als demòcrates d’Europa i de tot el món". A més, també recorda que "Escòcia i Catalunya són nacions germanes, amigues i que malden per ser lliures en el marc d’una Europa respectuosa amb els pobles i les persones". En aquest context, el president aprofita per reafirmar la seva solidaritat: "Jo us vull expressar la meva i, per extensió, la de moltíssims catalans que encara veiem el clam de llibertat com una necessitat molt important per resoldre els problemes de cada dia dels nostres ciutadans".
El diari escocès @ScotNational publica avui la carta que he adreçat a la primera ministra @NicolaSturgeon per expressar la solidaritat i oferir la col·laboració del poble de Catalunya amb el referèndum d'independència de l'any que ve. https://t.co/zyTOff1vBa https://t.co/3lsHsDUz2k
— Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) June 18, 2022
La reunió del juliol del 2018
En aquesta carta, Torra també recorda la reunió que ell mateix i Sturgeon van dur a terme el mateix juliol del 2018. “Vam poder compartir aquesta determinació de persistir i de continuar avançant en la recuperació de la plena sobirania que ara vós encarneu de manera excepcional”, es pot llegir a la carta, publicada també a la web del president.
I sense deixar d'aprofitar l'avinentesa, el president constata que “voldríem tenir un horitzó de llibertat com el que plantegeu”.
Escòcia, un exemple
En les línies que Torra ha fet arribar a la primera ministra escocesa també hi ha paraules de gratitud. “Nosaltres, una bona part dels independentistes catalans, voldríem poder tenir un horitzó de llibertat com el que plantegeu a Escòcia. Volem culminar el mandat democràtic del referèndum del Primer d’Octubre del 2017. És per això que el vostre exemple és un estímul i pot ser un revulsiu per a nosaltres”.
Sí rotund
"Sí". Aquesta va ser la resposta d'Sturgeon en una entrevista de la BBC quan li van preguntar si el seu govern està preparant un segon referèndum d'independència per separar-se del Regne Unit. Així, la primera ministra ha confirmat que posaria en marxa una nova campanya per convocar un segon referèndum i la intenció és que se celebri a finals del 2023. Escòcia ja va intentar fer un nou referèndum d'independència el 2019 i el 2021, sense èxit.
Després de l'entrevista, Sturgeon va oferir una roda de premsa. En aquest sentit, va assenyalar que els habitants d'Escòcia "estan patint els impactes de l'augment del cost de vida, el baix creixement i la creixent desigualtat, les finances públiques restringides i les moltes implicacions d'un Brexit pel qual no vam votar". Així, va aprofitar també per recordar que "Escòcia, igual que altres països del món, afronta importants desafiaments. Però també tenim enormes avantatges i un immens potencial".