El gir de guió de l'Executiu de Pedro Sánchez sobre el Sàhara Occidental. La decisió del govern espanyol d'enterrar els reclams d'independència del Sàhara per tal de donar suport al pla autonomista de Rabat del 2007 va agafar per sorpresa a la majoria de partits de l'Estat, incloent-hi els seus socis de govern, Podemos. Ara, El País, publica la carta amb la qual Pedro Sánchez va comunicar la decisió d'alinear-se amb el Marroc en la qüestió sahrauí a Mohamed VI, rei marroquí. "Tinc l'honor de dirigir-me a la vostra Majestat per transmetre-us algunes idees importants per a la nova relació entre els Regnes del Marroc i Espanya", comença la missiva de Sánchez, qui remarca que l'Estat espanyol complirà amb la seva paraula.
En escassos sis paràgrafs el president espanyol desenvolupa aquestes "idees importants", les quals són el canvi de postura de Madrid i l'esperança de millorar les relacions entre els dos països. "En aquest nou context, té la meva garantia que Espanya actuarà amb tota la transparència (...). Us asseguro que Espanya sempre complirà amb la seva paraula", escriu després d'anunciar-li al rei marroquí un canvi transcendental en la política exterior espanyola. Sánchez arriba a sostenir en la seva carta que la proposta de Rabat és la més seria i creïble "en el marc de les Nacions Unides". Un fet que crida l'atenció, ja que entre els retrets a Sánchez estan el no escoltar la posició de l'ONU respecte al Sàhara.
Del canvi d'una política exterior que fa anys que es mantenia intacte a Espanya (i dins del mateix PSOE), a conjurar amb esperança unes futures relacions satisfactòries entre els dos països, hi ha poques línies. Sánchez passa d'afirmar categòricament que la proposta autonomista del Marroc és "la més seria, creïble i realista per aquest diferèndum", a expressar la seva "impaciència" per retrobar-se amb el monarca marroquí per a "renovar i aprofundir la relació privilegiada entre els nostres països germans". D'aquesta relaciona que es renova després de treure's la qüestió sahrauí del mig, Sánchez destaca alguns elements: "Reiterar la nostra determinació para afrontar juntes els desafiaments comuns, especialment la cooperació per la gestió dels fluxos migratoris en el Mediterrani i l'Atlàntic". El canvi de posicionament sobre el Sàhara és mencionat constant com un punt d'inflexió entre els dos països, sobre el qual construir una nova relació. Tant és així que aquesta és la idea amb què tanca Sánchez la seva missiva al monarca marroquí.
A Ceuta i Melilla
El president espanyol té programat visitar Ceuta i Melilla aquest dimecres després que s'hagi donat per iniciada una nova etapa en la relació amb el Marroc. El viatge de Sánchez arriba deu mesos després de la visita a les dues ciutats autònomes en què va traslladar a les seves autoritats el seu suport davant l'arribada massiva de migrants irregulars, principalment a Ceuta. Les autoritats de les dues ciutats autònomes ja han expressat la seva satisfacció per la "nova etapa" de relacions amb el Marroc. "Tancar una crisi sempre és una gran notícia", va afirmar el dia 18 de març passat el president de Melilla, Eduardo de Castro, segons recull Efe.