Són dies difícils per al PSOE, entre el cas de Begoña Gómez i l'acord per a un nou model de finançament català, els socialistes tenen molt fronts oberts dins i fora del partit. Tot plegat els està passant factura a les enquestes. Així ho mostra un sondeig de Sigma Dos per a El Mundo, dut a terme entre el 5 i el 8 d'agost. En comparació amb una enquesta feta per la mateixa companyia 20 dies abans, els de Pedro Sánchez reculen en les seves perspectives electorals. Fa aproximadament un mes, els socialistes aconseguien arribar als 128 escons, però ara han caigut fins als 124. Tanmateix, continua sent una millora respecte als 121 diputats que tenen actualment. 

Malgrat que sigui una petita millora per als socialistes, no podrien mantenir-se a la Moncloa repetint la fórmula actual. La suma de totes les forces que van fer possible la investidura de Sánchez no arribaria a la majoria absoluta. La formació aliada del PSOE que pateix la davallada més gran és Sumar. La formació impulsada per Yolanda Díaz passaria dels 31 escons actuals a 9. Per altra banda, Podemos en solitari aconseguiria dos representants. 

Pel que fa a les formacions catalanes, Junts per Catalunya aconseguiria sumar un escó més, i passaria de de 7 a 8 diputats. Una situació semblant li passa a Esquerra Republicana de Catalunya. Els republicans podrien sumar un representat més a les seves files, i situar-se també amb 8 diputats. 

el mundo enquesta
Font: El Mundo

Majoria absoluta de la dreta amb l'extrema dreta

Una nova convocatòria electoral a l'estat espanyol deixaria un Congrés amb majoria absoluta de les formacions de dreta i extrema dreta. El Partit Popular (PP) podria sumar 22 escons a les seves files, fet que els deixaria amb 159 diputats. Els populars per si sols no podrien arribar a la Moncloa i els caldria suport d'altres forces. El seu soci més evident seria l'extrema dreta de Vox, amb qui han pactat anteriorment en l'àmbit municipal i autonòmic. Tanmateix, ara per ara les relacions entre totes dues formacions no passen pel seu millor moment, després del trencament arran de les desavinences amb la política d'acollida d'immigrants.

Tot i això, si finalment sumessin forces, els dos partits assolirien la majoria absoluta. És una victòria per a Vox, tenint en compte que patiria una forta patacada electoral, ja que perdria 10 diputats i es quedaria amb 23. Malgrat tot, aquesta vintena d'escons continuarien sent clau per a un possible govern popular. El gruix de vots de l'extrema dreta de Vox deixarien la formació d'Alvise Pérez amb un diputat i sense cap posició determinant a la cambra.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!