El cas Casernes és un cas de corrupció vinculat amb una sèrie de reformes i reparacions, de dubtosa necessitat, en fins a 13 casernes de la Guàrdia Civil. Aquests contractes s'haurien concedit 'a dit' i com a resultat de falsejar contractes per evitar la competència i afavorir a un grup d'empreses propietat d'un empresari canari, també vinculat amb el cas Mediador, que hauria cobrat factures amb sobrecost, i fins i tot, algunes de les obres no es van acabar realitzant. La recerca sobre les possibles irregularitats en obres de casernes de la Guàrdia Civil afecta gairebé 200 projectes de tretze comandàncies diferents, adjudicades totes elles a empreses d'Ángel Ramón Tejera de León, alies 'Mon', entre 2014 i 2019 per un import total de més de 3,3 milions d'euros per executar obres de reforma, impermeabilització i pintura en casernes de la Guàrdia Civil.
Qui són els protagonistes de la trama?
Els principals protagonistes d'aquesta trama són l'empresari de Lanzarote, Angel Ramón Tejera de León, principal beneficiat dels contractes i propietari de quatre societats a les quals els hi van concedir les obres que s'investiguen a la península: Solocorcho, Canarycork, Impermercork, i Angrasurcor. Així com és l'amo de dues empreses més que van rebre els encàrrecs de les obres a les illes Canàries: Lancelot Pintura y Decoración SL e inversiones Andelmar SL. Està relacionat amb suposades irregularitats en 193 obres.
El tinent general de la Guàrdia Civil, Pedro Vázquez Jarava, imputat des del 14 de febrer de 2022 per aquest cas, se l'investiga pels delictes de suborn, tràfic d'influències, prevaricació administrativa, falsedat documental i malversació per concedir 24 contractes 'a dit' a aquest constructor. A més, l'any 2017 va parar un informe elaborat a partir de 2016 que alertava dels possibles delictes.
I altres 2 membres del cos policial també estan investigats per aquest cas de corrupció: el coronel José María Tienda, que va ser destituït aquesta setmana de la comandancia de Santa Cruz de Tenerife, i té relació amb 'Mon', i la seva comandancia va ser la que va facturar més diners amb aquest constructor, un total de 927.499 euros. El tinent coronel Carlos Alonso, actualment destinat a Madrid i investigat, tot i que va declarar que només seguia ordres de Jarava. Per últim, també s'investiga un pintor d'Alacant, Salvador G.E.
Com es destapa el cas?
El maig de 2018 la Secretaria d'Estat de Seguretat del govern espanyol del PP va rebre un anònim en el qual advertia sobre les "presumptes irregularitats en matèria de contractació en la Comandància d'Àvila". Assumptes Interns va iniciar aleshores una investigació. Segons destapa El Periódico de España, l'anònim deia sobre el tinent Carlos Alonso que "s'ha quedat amb diners. Ha tirat en el seu pavelló, no sé quan diuen, que més de 20.000 euros, però sembla que s'ha embutxacat alguna cosa. I a sobre sense habitar en aquest pavelló". En aquell moment, ja tenien coneixements d'altres irregularitats similars com "facturació per treballs en casernes del Cos amb partides d'obra no executades o executades únicament de manera parcial per part de les mateixes empreses".
Un dels perits de la Direcció General del Patrimoni van certificar la sospita: els treballs encarregats a les empreses no es realitzaven, es feien de manera deficient, o s'elaborava un pressupost i després cobraven més metres de mur pintat, de paret derruïda o de qualsevol altra feina.
Aquest procediment judicial es va obrir en 2021 i s'han dut a terme diverses diligències, però des de fa vuit mesos no avança pel fet que el jutjat no ha pogut nomenar un perit que faci un informe sobre els costos de les obres. Ara, el jutjat ha requerit a la Direcció General de Patrimoni de l'Estat que designi perits per a dur a terme les pericials acordades.
On es van demanar les obres?
Les obres es van produir a 13 comandàncies de la Guàrdia Civil fonamentalment obres de paleta, pintura i impermeabilització de casernes entre 2014 i 2019. Segons la documentació, la major part de les obres les hauria ordenat la Comandància de Tenerife, un total de 47 per import de 927.499,74 euros. La setmana passada, Interior va acordar el cessament per "pèrdua de confiança" del coronel cap de la Comandància de la Guàrdia Civil de Santa Cruz de Tenerife, José María Tienda.
La segona comandància amb més contractació amb aquest empresari és la de Huelva, amb 61 projectes per import de 461.079,45 euros; seguida per Algesires, amb 29 obres per 399.189,48 euros. També hi ha constància de 27 projectes a Àvila per 169.976,03 euros. Va ser en aquesta província on es van incoar les primeres diligències de recerca per part d'un jutge que va encomanar les perquisicions a la unitat d'Assumptes Interns de la Guàrdia Civil. A Alacant se li van encarregar 11 obres per 381.189,93 euros, a Castelló 2 per 118.340,30 euros, a Jaén altres 2 per import de 55.739,87 euros, a Albacete 2 més per 8.878,50 euros, a la Corunya altres 2 per 7.942,92 euros i a Toledo i Badajoz, una en cada cas per 47.168,62 euros i 58.768,47 euros, respectivament.
Quina relació hi ha amb el cas Mediador?
Les connexions entre el cas Mediador i el cas Casernes són diverses. El constructor canari Tejera de León 'Mon' apareix al sumari del cas Mediador perquè consta com un dels empresaris que podria haver rebut tractes de favor per part de Juan Bernardo Fuentes, alies 'Tito Berni', tot i que, encara no està imputat per cap delicte. El coronel José María Tienda també apareix en el sumari del cas Mediador, citat per alguns dels integrants de la trama. De moment, tampoc se li imputa cap delicte. El tinent de la Guàrdia Civil, Franciso Espinosa Navas, és de moment l'únic membre de la trama de 'Tito Berni' que està empresonat. Segons la investigació, Espinosa Navas va ser l'encarregat de presentar al constructor 'Mon' al tinent general Vázquer Jarava l'any 2014.