La comissió d'investigació del projecte Castor ha començat a treballar aquest dilluns al Parlament. I ho ha fet amb documentació inèdita, que el grup ciutadà Cas Castor ha aportat a la comissió per poder ajudar en la seva feina. Es tracta del contracte que van signar el Banc Europeu d'Inversions (BEI), òrgan financer de la Unió Europea, i ESCAL UGS, l'empresa concessionària. Alfons Pérez, membre del grup, ho ha descrit com a "projecte estafa".
Segons el grup ciutadà, amb aquest contracte, ESCAL UGS “es comprometia a complir amb totes les condicions de terminis i qualitat del projecte, i d’establir una relació fluïda amb el BEI perquè aquest tingués la informació en tot moment de l’estat del projecte”. Per la seva part, el BEI “assumia la responsabilitat de fer-ne un seguiment exhaustiu podent exigir responsabilitats a l’empresa per qualsevol imprevist tant en la fase de construcció com de l’operació”.
“El BEI tenia, per tant, els elements necessaris per enfrontar l’empresa i, fins i tot, retirar el finançament del banc”, asseguren des del grup ciutadà. En aquest sentit, denuncien que “el BEI en va fer un seguiment deficient d’una inversió tan important, en un moment en què Magdalena Álvarez –persona que demanem que s’investigui a la nostra querella-- era vicepresidenta del BEI, tenint una responsabilitat sobre el projecte”.
Alfons Pérez, que ha comparegut acompanyat de diputats de JxCat, ERC, els comuns i la CUP, ha subratllat que aquest document ja l’havien demanat el 2014, però que no els havia estat lliurat. Segons ha explicat, ha estat gràcies a les “xarxes internacionals” del grup que l’han aconseguit. Ha destacat la tasca de “fiscalització” que tenia el BEI.
Per altra banda, el grup també ha lliurat a la comissió la querella presentada, 12 documents inclosos a la querella i 31 documents obtinguts a partir de la investigació. També ha fet una nova petició de 12 documents que “necessitem que aflorin a la llum pública”. Aquests documents, argumenten, "haurien de ser públics", i la comissió pot ser un instrument útil per a emprendre accions jurídiques.
Simona Levi, activista del grup X-Net, ha demanat la col·laboració dels grups parlamentaris per poder organitzar una reunió amb la comissió del Congrés on volen aportar una "proposta sorpresa", sense donar més detalls.
“Ningú no se’n fa responsable”
En la seva compareixença davant la comissió, Alfons Pérez ha denunciat que no es tracta d’un “cúmuls d’errors” fruit de l’atzar”, sinó d’un “pla ordit per a l’enriquiment dels querellats”.
Per la seva part, Jordi Marsal, periodista i autor del llibre Castor: la bombolla sísmica, ha criticat el que considera “un dels escàndols econòmics i ambientals més grans de les últimes dècades a l’Estat espanyol”. En aquest sentit, Marsal ha assenyalat els més de 1.000 terratrèmols certificats per la Universitat d’Alacant, i ha lamentat que “va passar i ningú no se’n fa responsable”.
Finalment, Josep Giner, doctor en geologia i professor de la UB, s’ha centrat en la part més científica, que ja van abordar Harvard i el MIT en els seus informes. “No és cert que Castor se suspengui degut als terratrèmols, sinó que els terratrèmols són la conseqüència del que s’ha fet malament”, ha afirmat.