Aquesta setmana ha començat una guerra dins de Sumar per com es reparteixen a partir d’ara el poder al Congrés dels Diputats les formacions que integren la coalició. Ara que Íñigo Errejón ja no és portaveu del grup parlamentari, ha quedat vacant una important quota de poder, i les formacions que integren la coalició creada per Yolanda Díaz volen ostentar aquest càrrec. Dilluns a la tarda, Yolanda Díaz va presidir una reunió del grup parlamentari a la cambra baixa amb un doble objectiu: acordar un nou portaveu i mitigar la crisi que genera el cas Errejón, acusat per diverses dones de ser un agressor sexual. L’escàndol és tan greu que la reorganització interna va quedar ajornada per a un altre dia.
Anem a pams. En les eleccions del 23-J, Sumar va treure uns resultats pitjors del que esperava, i van quedar fora de l’hemicicle de la madrilenya Carrera de San Jerónimo formacions com Poble Andalús, Verds Equo, Drago Canàries, Aliança Verda y Batzarre. Les formacions que actualment sí que integren la coalició parlamentària de Sumar, després de la sortida de Podemos i integració al Grup Mixt, són Izquierda Unida, Catalunya en Comú, Compromís, Más Madrid, Chunta Aragonesista i Més per Mallorca, a banda de diputats directament afins a Yolanda Díaz. Fonts de Sumar donen per fet que, després d’un escàndol com el d’Errejón, el grup parlamentari necessita substituir aquest presumpte agressor sexual amb una dona. És llavors quan, a les travesses, apareix el nom d’Aina Vidal. Però els comuns ja gaudeixen actualment d’una bona quota de poder: Ernest Urtasun és ministre de Cultura i també portaveu del partit de Yolanda Díaz.
Izquierda Unida vol recuperar rellevància
Qui pega ara mateix més fort els cops de colze és Izquierda Unida, un partit que ha vist com la seva marca ha anat perdent cada cop més rellevància en la política espanyola, sobretot quan Alberto Garzón va acceptar la proposta de Pablo Iglesias d’integrar-se dins del partit morat; raó per la qual va néixer Unidas Podemos. Sí que és cert que IU pot presumir de tenir ara mateix una ministra: Sira Rego, responsable del departament espanyol d’Infància i Joventut. Aquest dilluns, no obstant això, el màxim líder d’Izquierda Unida, Antonio Maillo, ja va demanar reconfigurar amb profunditat el grup parlamentari, i a finals de la setmana passada advocava per “prendre mesures de cirurgia radical de caràcter organitzatiu i polític”. A hores d’ara, el diputat d’IU amb la cara més visible és Enrique Santiago.
Per a més inri, tant Maíllo com Santiago van ser molt durs la setmana passada amb Yolanda Díaz. El líder del partit va assegurar en una compareixença davant dels mitjans que a ell sí que li constava que Sumar coneixia l’historial d’Errejón de presumptes agressions sexuals (cosa que finalment la vicepresidenta espanyola ha hagut de reconèixer, a mitges). I el diputat va exclamar en declaracions als periodistes que “Sumar li deu al país una reparació ètica i política”.
Compromís reclama una reorganització completa
Aquest dimarts Compromís ha fet també seves les exigències d’Izquierda Unida i ha demanat una reorganització completa del grup parlamentari de Sumar al Congrés. La portaveu de la formació valenciana en aquesta cambra, Àgueda Micó, ha emfatitzat que la relació amb Sumar i altres forces es mantindrà igual, perquè són partidaris d’anar en coalició amb aliats però sempre dins d’un marc de "bilateralitat" i "independència".
Tot i avalar la resposta de Yolanda Díaz a la crisi i titllar Sumar de projecte “sòlid”, ha demanat una reestructuració a fons del grup parlamentari. “L’objectiu ha de ser que les estructures del grup es generin amb consensos interns”, ha assenyalat en una roda de premsa. Micó ha advocat per una reorganització feta “des de l'horitzontalitat i la cooperació, respectant el treball particular de cadascuna de les formacions".
Els comuns demanen “autocrítica"
Per altra banda, els comuns no han parlat aquest dimarts sobre el repartiment de poder al Congrés dels Diputats. El secretari primer de la Mesa, Gerardo Pisarello, ha afirmat que la reunió d’aquest dilluns del grup parlamentari va ser "constructiva". No obstant això, va demanar fer "autocrítica" en tots els sectors de la societat, no sols en l'àmbit dels partits, i que el principal ara és fer costat a totes les dones que s'hagin sentit violentades.
Sumar ajorna la negociació interna per la pròxima setmana
Aquest dimarts, ha sortit de forma preventiva a fer de portaveu per part de Sumar Txema Guijarro, secretari general del grup al Congrés, home de confiança de Yolanda Díaz i membre del grup coordinador de Sumar. En la seva roda de premsa ha reconegut la falta d’entesa que hi ha dins la coalició per trobar nou portaveu. Fonts de Sumar remarquen que aquesta remodelació no afectarà la Mesa del Congrés, pel risc que comporta tornar a votar aquells llocs amb tots els grups. Confien que la setmana que ve, en la qual no hi ha Ple, comenci a estar encarrilada l’elecció d’un nou portaveu, així com la resta de la remodelació.
L’assemblea estatal de Sumar, en l’aire
Un altre dels danys col·laterals que pot provocar l’escàndol d’Íñigo Errejón és la suspensió o ajornament de la segona assemblea estatal de Sumar, que estava prevista pels dies 14 i 15 de desembre. El cofundador de Podemos tenia l’encàrrec d’haver d’elaborar la ponència política d’aquelles jornades. El pròxim 9 de novembre, la direcció de Sumar es reunirà per decidir si manté o ajorna aquest conclave.
Podemos, al coll de Yolanda Díaz
Per altra banda, Podemos ha tornat aquest dimarts a saltar-li al coll a Yolanda Díaz, per haver dit aquest dilluns en roda de premsa que en un estat de dret no es pot investigar una agressió sexual si no hi ha una denúncia o un testimoni. La líder del partit morat, Ione Belarra, ha traslladat a les víctimes de violència sexual que tenen una sèrie de drets amb independència de si denuncien o no abusos. Ha volgut destacar aquest missatge enmig de "tanta desinformació" o "pressions" perquè interposin denúncies.