La tempesta judicial que cau sobre la Moncloa s’intensificarà durant aquests mesos de desembre i gener. El cas Koldo encetarà un tifó nadalenc marcat per la multitud de citacions per declarar davant dels jutges que investiguen causes que turmenten Pedro Sánchez. José Luis Ábalos estava citat a declarar davant del Tribunal Suprem el pròxim dijous 12 de desembre, però ara ha demanat ajornar la seva citació per un problema informàtic d’accés a la causa. Sigui com sigui, els dies 16 i 17 hauran de declarar Víctor de Aldama i Koldo García; i el dia 18 Begoña Gómez davant el jutge Peinado. Dos dies després, el 20 de desembre, està citada a declarar l’assessora de l’esposa del líder socialista. I després de Reis passaran per davant del jutge David Sánchez, germà del president del govern espanyol, i Miguel Ángel Rodríguez, cap de gabinet d’Isabel Díaz Ayuso i un dels protagonistes principals del cas que afecta el fiscal general per la filtració dels correus electrònics de la parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid. El PP fa befa de tot plegat i parla del “calendari d’advent de la corrupció”.

Davant d'aquesta tempesta judicial, Sánchez assegurava aquest divendres en una conversa informal amb periodistes que és víctima d'una ofensiva "mediàtica, judicial i política". És conscient que en aquestes dates prenadalenques i postnadalenques hi haurà molt "soroll" però confia que "el temps ho posarà tot a lloc" i “l’assetjament es girarà en contra dels assetjadors”. Mentrestant, però, haurà d'estar atent a què passa als jutjats durant una legislatura que assegura que està decidit a esgotar, però que alhora està completament marcada pels casos de suposada corrupció en el seu entorn. En primer lloc, caldrà saber quan declararà José Luis Ábalos exactament davant del jutge, ara que ha demanat ajornar la seva citació. 

L'exministre ja ha confirmat, de totes maneres, la seva voluntat de declarar davant del jutge del Tribunal Suprem que ha assumit la investigació del cas Koldo, Leopoldo Puente. El magistrat considera, a partir dels informes de la Guàrdia Civil que situen l’exministre a l’epicentre de la trama corrupta, que podria haver comès delictes de "pertinença a organització criminal, tràfic d'influències, suborn i malversació". És a partir d’un demolidor informe de la Unitat Central Operativa que es considera que Ábalos hauria tingut un paper principal en el cas de les mascaretes. De fet, l’empresari Víctor de Aldama i ‘nexe corruptor’ del cas Koldo va asseverar davant del jutge que va fer pagaments de comissions a l’exministre per tal que es comprés material sanitari durant la pandèmia a la societat Soluciones de Gestión.

Ábalos, Aldama i Koldo, davant del jutge

L’exsecretari d’Organització del PSOE es presentarà davant del jutge després que Aldama aportés al Suprem documentació sobre una desena de grans obres a autovies adjudicades pel Ministeri de Transports quan Ábalos estava al govern espanyol. Segons la documentació, aquestes obres estarien "preadjudicades" i hauria cobrat comissions de constructores. També va aportar documentació sobre el suposat acord amb el llavors ministre perquè el 2019 es quedés un pis de l'empresari al passeig de la Castellana, valorat en prop de 2 milions d'euros, que obria la porta a acords amb contractistes, que al final no va quedar-se.

El dilluns 16 de desembre Aldama està citat a declarar davant del jutge. Segons el seu advocat, detallarà al magistrat els suposats pagaments i aquestes noves acusacions a Ábalos. Anteriorment, va assegurar que havia entregat a l’exministre fins a 250.000 euros i 100.000 euros a Koldo García. L’exassessor d’Ábalos, que posa nom a la trama corrupta, està citat a declarar l’endemà, 17 de desembre. Aquest diumenge, en una entrevista publicada a El País, Ábalos es defensava assegurant que aquests pagaments no podran demostrar-se perquè “no van existir”, però admetia que algunes de les coses que explica el comissionista són certes: “Perquè una història sigui creïble, sempre has de dir alguna veritat”.

18 de desembre, Begoña Gómez davant del jutge Peinado

Begoña Gómez havia de declarar davant del jutge Juan Carlos Peinado a mitjans del passat mes de novembre. No ho va fer perquè va acompanyar el seu marit, Pedro Sánchez, a la cimera del G-20 que es va celebrar al Brasil. L’esposa del president del govern espanyol va demanar al magistrat ajornar la compareixença, i així va ser. El jutge tampoc no va accedir a la petició de les acusacions de retirar-li el passaport. Així, la seva citació va quedar ajornada pel 18 de desembre. Declararà com a investigada pels dos nous delictes que se li han imputat en relació amb la contractació d’un programari de la càtedra que va codirigir a la Universitat Complutense de Madrid: apropiació indeguda i intrusisme professional. Són dos suposats delictes que se sumen als altres dos pels quals també se la investiga: tràfic d’influències i corrupció en els negocis.

L’assessora de Begoña Gómez, citada a declarar el 20 de desembre

El mateix jutge, Juan Carlos Peinado, ha citat a declarar com a testimoni el 20 de desembre l’assessora de Begoña Gómez a la Moncloa, Cristina Álvarez. Perquè, segons apareix als correus de la causa contra l’esposa del president espanyol, hauria participat en gestions amb la Universitat Complutense de Madrid mentre Gómez codirigia un màster. Fa uns dies ja va ser citada a declarar al Senat, en la comissió d’investigació del cas Koldo, però Álvarez va seguir el mateix guió que Gómez i va acollir-se al seu dret a no declarar. Malgrat que Álvarez hauria fet gestions que s’emmarquen dins la vida privada de Gómez, la Moncloa ho emmarca en la normalitat.

David Sánchez declararà davant del jutge el 9 de gener

Passat el dia de Nadal i passat el dia de Reis, serà el torn de David Sánchez. El germà del president del govern espanyol compareixerà com a investigat davant del jutjat d'Instrucció número 3 de Badajoz. També ho farà Miguel Ángel Gallardo, president de la Diputació de Badajoz i líder del PSOE a Extremadura. El cas té el seu origen en una denúncia de Manos Limpias que l'acusava de cometre malversació de fons públics, frau i exaccions il·legals.

La magistrada va prendre la decisió d'imputar-lo després d'haver analitzat l'informe de la Guàrdia Civil sobre el cas, del qual afirma que es desprenen "indicis racionals de criminalitat relatius als delictes contra l'Administració Pública", que inclourien la prevaricació i el tràfic d'influències. En canvi, no aprecia indicis de la malversació. L’objectiu de la investigació, tal com pots consultar aquí de forma més detallada, és determinar si el càrrec de ‘cap de l’Oficina d’Arts Escèniques’ es va crear a mida per a David Sánchez.

Miguel Ángel Rodríguez declararà el 12 de gener al Suprem pel cas del fiscal general

Un dia abans, declararà com a testimoni davant del jutge un dels personatges principals d’una trama que ha posat tots els focus en l’entorn de confiança de Pedro Sánchez. Es tracta de Miguel Ángel Rodríguez, cap de gabinet d’Isabel Díaz Ayuso i exportaveu del govern espanyol durant la presidència de José María Aznar. La seva citació és vista amb bons ulls al govern espanyol; de fet, és una petició dels investigats: el fiscal de l’Estat, Álvaro García Ortiz, i la fiscal en cap provincial de Madrid, Pilar Rodríguez.

Malgrat tot, es tracta d’una qüestió delicada: perquè els whatsapps de Lobato amb una treballadora de la Moncloa demostren que el govern espanyol estava a la cuina de la filtració dels correus d’Alberto González Amador en què admetia haver comès frau fiscal. De fet, un dels mèrits recents de l’assessor d’Ayuso és haver tret els focus de la investigació per frau fiscal i haver aconseguit situar-los sobre el fiscal general de l’Estat i la Moncloa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!