Les investigacions de la Guàrdia Civil, les estimacions de la Fiscalia Anticorrupció i els càlculs dels investigats per la trama Koldo han posat llum a la foscor a les xifres del cas, que s'eleven fins als 60 milions d'euros les adjudicacions públiques a la trama, a 16,5 milions d'euros les comissions i fins als 88.199 euros els diners per assegurar comunicacions segures als seus integrants. L'últim informe de la Unitat Central Operativa (UCO) al jutge de l'Audiència Nacional, Ismael Moreno, revela que el presumpte aconseguidor de la trama, Víctor de Aldama, "va estimar que obtindria uns ingressos per valor de 60.000.000 euros" a través de l'empresa Soluciones de Gestión, principal investigada de la trama per fer-se amb nou contractes per un import de 53 milions d'euros de diners públics.
Ingressos milionaris
L'esclat del cas, el febrer d'enguany, va portar a la confiscació dels objectes personals de Aldama i els agents van localitzar en el seu ordinador un document titulat 'mascaretes', que es va elaborar el març de 2020, en plena pandèmia de la covid. En aquell moment, el president del Zamora CF, ja estava immers en el primer contracte amb Puertos del Estado, que suposaria uns ingressos de 20 milions d'euros, segons els seus càlculs. L'arxiu va seguir modificant-se fins al maig d'enguany, afegint la resta d'adjudicacions: 12,5 milions d'Adif, gairebé 3,5 milions del Ministeri de l'Interior, 3,7 milions de les illes Balears i 12,2 de les Illes Canàries. L'empresari, que estar en presó provisional des d'aquest dijous per la seva implicació en la causa d’un presumpte frau de l’IVA dels hidrocarburs de més de 180 milions d’euros, també va incloure estimacions de 7,5 milions d'euros que esperava ingressar des de Correus. L'informe de la OCU revela que Soluciones de Gestión va arribar a ingressar l'import, però només unes setmanes més tard va ser retornat.
El que s'ha investigat fins al moment, també apunten a les quantitats milionàries que els protagonistes de la trama es van embutxacar en comissions. Els càlculs d'Anitcorrupció apunten que de Aldama va rebre 5,5 milions d'euros, mentre que l'empresari Juan Carlos Cueto, va quedar-se amb fins a 9 milions. A més, cal sumar un increment "matrimonial notable" de fins a 1,5 milions d'euros a l'exassessor d'Ábalos, Koldo García. La Fiscalia sosté que els 9 contractes adjudicats a Soluciones de Gestión van suposar un benefici econòmic d'un total de 16,5 milions d'euros per als investigats. A banda, dels ingressos de Soluciones de Gestión i de les comissions, les investigacions també han assenyalat els diners que algun dels investigats va gastar en lloguers o fins i tot en la compra d'un xalet a Cadis, per valor de 600.000 euros, que segons l'OCU hauria gaudit l'exministre José Luis Ábalos.
Despeses en lloguers i seguretat
En l'informe remès aquest dijous els agents apunten que Ábalos va poder gaudir del xalet 'La Alcaidesa', situat a La Línea de la Concepción, que fins i tot va poder posar per llogar per obtenir beneficis econòmics. Segons els agents, la propietat va ser adquirida per de Aldama a través d'una societat controlada pel seu soci, Claudio Rivas, per un valor de 526.000 euros. La UCO també han trobat evidències que un presumpte testaferro va pagar la mensualitat d'un pis situat a la plaça Espanya de Madrid on vivia la llavors parella d'Ábalos, entre el 2009 i 2021, per 2.700 euros al mes, que suposa un total de 82.298 euros. L'informe també recull que, entre 2018 i 2022, Ábalos "mantindria una relació particular" amb una dona, J.R.G, que va ser la que va gaudir de l'immoble, i que va ser col·locada en una empresa d'enginyeria que depenia del Ministeri de Transports. A més, cal afegir una quantitat que de Aldama li hauria donat a Koldo García en metàl·lic.
En el document de l'empresari consta un primer pagament d'11.500 euros, a 'Grandu' l'octubre del 2019, aquests lliuraments en efectiu es van mantenir fins al setembre de 2022 a través d'intermediaris amb 10.000 euros mensuals, segons la OCU. La investigació policial també ha revelat aquesta setmana la quantitat que de Aldama s'hauria gastat per assegurar-se "comunicacions segures i lliures de possibles burxades". En total, l'empresari hauria pagat un total de 88.199 euros al guàrdia civil investigat en la causa, Rubén Villalba, perquè aquest li proporcionés terminals amb els quals els supòsits integrants de la trama poguessin "comunicar-se de manera segura i al marge d'una eventual acció judicial o policial". La seguretat era, segons la força investigadora, "un dels aspectes més importants" per al presumpte aconseguidor de la trama, encara que Koldo García "també hauria estat dotat" de mòbils segurs per als seus interessos.
Segons la Guàrdia Civil, Koldo García va utilitzar aquests dispositius "sobretot durant el seu període exercint labors professionals per al Ministeri". L'agent va assegurar que Ábalos també va utilitzar algun d'aquests dispositius. "Durant el seu període al govern espanyol i molt rarament fora d'aquesta posició sempre ens ha demanat telefonia bàsica, no telèfon intel·ligent, per a fer les seves trucades. En alguna ocasió vaig arribar a veure a l'exministre Ábalos amb algun dels dispositius proporcionats per nosaltres", va assegurar Villalba en una de les comunicacions intervingudes pels agents. El paper Villalba a la trama era gestionar aquests mòbils "canviant-los-hi" als integrants de la trama i "destruint els antics, augmentant, per tant, la protecció que se'ls brindava als investigats", destaca l'informe. Segons aquest agent, de Aldama reclamava una elevada quantitat de mòbils en espais de temps curts, en algunes ocasions, va arribar a demanar entre dos i tres telèfons en un mes.