L'actualitat política està marcada des de fa més d'una setmana pel cas Koldo. La presumpta trama de corrupció per cobraments de comissions en contractes de mascaretes de gairebé 54 milions d'euros en el pitjor moment de la pandèmia de la covid que va esclatar el passat dimecres amb la detenció de Koldo García, l'exassessor de l'exministre José Luis Ábalos, juntament amb altres 14 persones més. De moment, tots han quedat en llibertat amb mesures cautelars després de declarar davant el jutge. En la investigació que porta l'Audiència Nacional hi ha almenys tres administracions implicades: el ministeri de Transports, el govern de les Illes Canàries i el de les Illes Balears. Entre els contractes investigats, consta un de 20 milions d'euros pel subministrament de mascaretes; un altre de 12,5 milions d'euros per ADIF i un tercer adjudicat la Subdirecció General de Gestió Econòmica i Patrimonial, dependent del Ministeri de l'Interior, de 3,4 milions. Els tres entre març i abril de 2020. També es troben en el punt de mira quatre contractes adjudicats pel Servei Canari de Salut, que ascendeixen a uns 12,3 milions d'euros; i un del Servei de Salut de les Balears per 3,7 milions.
Qui és qui al cas Koldo?
La investigació de l'operació Delorme, també anomenada cas Koldo, se centra en diversos protagonistes. L'exassessor d'Ábalos, Koldo García, el president del Zamora CF., Víctor de Aldama, l'empresari Juan Carlos Cueto, el germà de Koldo García, Joseba García, la dona de Koldo García, Patricia Ruiz, el sotstinent de la Guàrdia Civil, José Luis Rodríguez, i l'empresari basc, Iñigo Rotaeche.
Koldo García, l'ombra d'Ábalos
La cara més coneguda de la trama i qui ha donat el nom al cas. Koldo García va ser la mà dreta de l'exministre José Luis Ábalos quan ocupava la cartera de Foment i després Transports. García era assessor d'Ábalos i va arribar a nomenar-lo conseller de Renfe i vocal del consell rector de Puertos del Estado entre 2018 i 2021. Abans d'arribar a Madrid, va ser escorta de càrrecs del Partit Socialista de Navarra i d'Unió del Poble Navarrès, cap de servei de l'empresa de seguretat Serramar a El Sadar a principis del 2000 i regidor a Huarte (Navarra). No és el primer problema que té amb la justícia, ja que ja havia estat condemnat per dos casos: un per agredir un menor de 16 anys i un altre per donar una pallissa a un altre home durant una protesta.
La Fiscalia considera que Koldo García va facilitar a la mercantil Soluciones de Gestión informació sobre els processos d'adjudicació de material sanitari i va fer de mediador perquè aconseguís diversos contractes. A canvi d'aquesta ajuda, els investigadors sospiten que va rebre comissions il·legals, en concret, posen el focus en el seu augment patrimonial —1,5 milions d'euros en 2 anys—, i presumptament, en l'intent d'ocultar-lo a través dels seus familiars, entre ells la seva dona o el seu germà.
Víctor de Aldama, president del Zamora CF
El president del Zamora C.F., Víctor de Aldama, és una altra de les figures clau del cas. Segons les investigacions, De Aldama seria el comissionista de la trama de corrupció i hauria fet el paper d'intermediari, ja que era l'home que hauria posat en contacte qui té els diners i qui té la informació. De fet, el jutge assegura que tenia "un passi especial" per al ministeri de Transports. De les converses intervingudes, els investigadors creuen que els contractes que van aconseguir eren un "projecte conjunt" de De Aldama i l'empresari Juan Carlos Cueto —capitost de l'operació i amo del Grupo Cueto—, pel qual haurien obtingut un benefici de 5,5 milions d'euros.
Juan Carlos Cueto i Víctor de Aldama tindrien una "estreta relació" amb Koldo García, amb qui el president de Zamora hauria contactat en "almenys una ocasió" per tal d'"agilitzar els tràmits" amb el ministeri de Transports en les contractacions. El jutge el va posar en llibertat amb mesures cautelars i estarà obligat a fer compareixences periòdiques en el jutjat i se li ha retirat el passaport. A més, el jutge estudia embargar-li el seu cotxe, un Ferrari Portofino.
Juan Carlos Cueto, el cervell de l'operació
Juan Carlos Cueto és el líder del Grupo Cueto, tot i que després de la investigació policial ha deixat de figurar entre els òrgans socials del conglomerat, que és qui realment controlaria l'empresa i està sota sospita. Cueto és considerat el cervell de l'operació i la investigació apunta que controlava al 100% l'empresa Soluciones de Gestión, societat a la qual se li va adjudicar la compra de mascaretes que ara s'investiga, i a través de la qual s'haurien cobrat les comissions per valor de 54 milions d'euros. Malgrat que, el propietari de l'empresa és Íñigo Rotaetxe, mà dreta de Cueto i també implicat en la trama. El jutge investiga si Cueto amb Víctor de Aldama va ser el responsable "de fet" dels contractes investigats. Es calcula que hauria obtingut un benefici de 9,6 milions d'euros, presumptament.
Cueto, que estava fora d'Espanya quan va esclatar el cas, també ha comparegut davant l'Audiència Nacional negant el cobrament de comissions il·legals. A més, va assegurar que ho va fer per "ajudar els espanyols" i el preu va ser just segons el mercat. A banda d'aquest cas, l'empresari té una altra causa pendent pel cas Defex, una trama de corrupció relacionada amb la venda d'armes. Se l'acusa de falsejar contractes a Angola. Pendent de judici, Anticorrupció demana per a ell 50 anys i set mesos de presó.
José Luis Rodríguez García, sotstinent de la Guàrdia Civil
A banda dels tres grans protagonistes de la trama hi ha altres figures destacades com José Luis Rodriguez García, sotstinent de la Guàrdia Civil destinat al Ministeri de Transports, que també hauria mantingut reunions amb Koldo García entre 2022 i 2023 a una marisqueria de Madrid. Els investigadors consideren que "hi ha indicis" sobre el seu coneixement "i possible participació" en els fets, i segons el jutge és considerat també "una peça clau en la gestió dels contractes investigats". Rodríguez és un dels querellats per la Fiscalia en el marc de la investigació Delorme.
Consta com un empleat d'una empresa del Grupo Cueto, utilitza un vehicle que és propietat de l'empresa i la Fiscalia el situa en una operativa de cases rústiques a la comarca de Barco de Valdeorras, a Ourense amb les "plusvàlues", que va obtenir Soluciones de Gestión amb les adjudicacions.
Iñigo Rotaeche
L'empresari basc és el titular de Soluciones de Gestión y Apoyo de Empresas, tot i que els investigadors consideren que realment la controlava el grup Cueto. També ha estat detingut i posat en llibertat sense mesures cautelars mentre segueix la investigació. La mercantil radicada a Saragossa va disparar els seus ingressos en només un any. En l'exercici de 2019, tenia 0 euros d'ingressos, mentre que el 2020 va augmentar fins als 54 milions, tot i que el 2021 van tornar a caure als 845.670 euros.
Joseba García, germà de Koldo García
El cas també esquitxa la família de Koldo García. El seu germà, Joseba García hauria actuat en l'ocultació de la titularitat d'immobles i hauria experimentat un notable augment de patrimoni, un total de 267.774 euros en operacions en efectiu entre 2020 i 2022. A més, també consta que hauria adquirit un vehicle a la societat MTM 180 Capital, titular de la qual és Vicente de Aldama. Joseba García ha estat vinculat a organismes dependents de Transports des de 2019, un fet que “no pot desvincular-se de la posició” del seu germà.
Patricia Ruiz, dona de Koldo García
Va ser detinguda aquest dimarts i va sortir en llibertat. Ocupava un càrrec al Partit Socialista de Navarra, però després d'esclatar el cas va ser suspesa de la militància. És la titular de gran part dels béns adquirits amb ingressos de l'exassessor d'Ábalos gràcies a l'increment de patrimoni entre 2017 i 2022. Segons els investigadors, a 138.062 euros "no se li ha trobat cap justificació". La situen en el centre de la trama pel seu coneixement dels fets investigats.
Israel Pilar Ortiz
Malgrat que la querella de la Fiscalia no es dirigeix contra ell, en una de les actuacions el jutge fa referència al seu "protagonisme" en algunes de les converses que s'han analitzat i a través de les quals se'l consideraria "l'enllaç" o "el primer esglaó", i apunta al possible cobrament de comissions.
Ramiro Grau
L'advocat Ramiro Grau ha afirmat que va advertir sis vegades per escrit la Moncloa del cas Koldo. Concretament, ha explicat que va enviar escrits alertant sobre la presumpta trama de corrupció en la qual s'està implicant l'exassessor de l'exministre de Transport José Luis Ábalos, Koldo García, pel cobrament de comissions il·legals en la venda de mascaretes durant la pandèmia.
Ábalos, esquitxat pel cas Koldo
Un dels principals damnificats pel cas Koldo, tot i que de moment no està investigat per la Fiscalia, és José Luis Ábalos. L'executiva del PSOE li va demanar a Ábalos que entregués la seva acta de diputat "per responsabilitat política". Després de 24 hores d'incertesa, Ábalos va comparèixer des del Congrés per defensar la seva innocència i per anunciar que no deixava el seu escó i se'n va al Grup Mixt per “defensar-se a tots els nivells” i “restituir” el seu “honor” i la seva “reputació” com a diputat i com a persona “fins a les últimes conseqüències”. Amb tot, les informacions que pretenen vincular Ábalos amb la presumpta trama de corrupció no cessen.
Ara, el jutge de l'Audiència Nacional que investiga el cas assenyala l'exministre com a "intermediari" de la trama. "L'observació de les comunicacions i l'activitat operativa realitzada per la unitat actuant han permès concloure que aquests intermediaris serien José Luis Ábalos i Jacobo Pombo", apunta el jutge Ismael Moreno en un acte del passat 7 de febrer, al qual ha tingut accés Europa Press, en el qual autoritzava una sèrie d'intervencions telefòniques als investigats. De moment, ni Ábalos ni Pombo figuren com a investigats en el procediment que se segueix a l'Audiència Nacional contra set persones, una d'elles Koldo, per presumptes delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, suborn i tràfic d'influències.