El passat 14 de febrer va esclatar el 'cas Mediador', una trama de presumptes extorsions a empresaris del sector ramader i alimentari a les Illes Canàries. La trama de corrupció la instrueix una jutge de Santa Cruz de Tenerife i va començar amb algunes detencions a Canàries i en diverses províncies d'Espanya. De moment, hi ha tretze detinguts, però només un ha ingressat a la presó. Als líders de la trama se'ls acusa dels delictes de suborn, blanqueig de capitals, falsificació, pertinença a organització criminal i tràfic d'influències en la gestió de les ajudes europees a la ramaderia a les illes. Presumptament, la trama oferia a empresaris una sèrie de privilegis en matèria de contractació a canvi de comissions, però també els feia xantatge a canvi de tractes de favor en les inspeccions i ajudes europees. Tots aquests 'pactes' estaven acompanyats de festes amb prostitució, alcohol i drogues.
Com funcionava la trama?
Els líders de la trama, principalment càrrecs públics i funcionaris, van captar diversos empresaris del sector ramader de Canàries entre el 2020 i el 2021, als quals prometien "privilegis" a canvi de diners. Els asseguraven que els podrien rebaixar multes, arxivar expedients sancionadors o evitar-los inspeccions de les seves granges, a més de garantir-los subvencions de la Unió Europea. Els exigien un primer pagament de 5.000 euros a través d'una associació de futbol de nens i també que es fessin càrrec de les despeses en les trobades amb els polítics: sopars, hotels, vols, drogues i prostitutes. Després, els demanaven més pagaments, malgrat que les promeses no s'arribaven a fer realitat.
Com es destapa el cas Mediador?
L'origen de la investigació se situa el desembre de 2021 a Tenerife. La causa va començar arran d'una denúncia presentada pel director d'Esports del Cabildo Insular de Tenerife, Ángel Luis Pérez Peña, el passat mes de gener, per una despesa no autoritzada de la seva targeta d'El Corte Inglés amb un import de 2.750 euros. La policia canària va interrogar l'empresari Marcos Antonio Navarro Tacoronte, el "mediador" que dona nom al cas, que va declarar que eren pagaments autoritzats per Pérez, i que tenia "proves contundents" que aquestes despeses "no eres casos aïllats". La denúncia es va arxivar, però l'accés al telèfon del mediador, que va permetre trobar uns àudios on treu pit de poder fer que un tema fos tractat al ple del Senat i assenyalar que la seva "funció real és assessorar dos ministres, dos", va destapar la trama.
Qui són els líders de la trama?
El jutjat d'Instrucció número 4 de Santa Cruz de Tenerife apunta com a líders de la trama a l'exdiputat del PSOE Juan Bernardo Fuentes Curbelo, àlies 'Tito Berni'; el seu nebot, director general de Ramaderia de Canàries, Taishet Fuentes Gutiérrez, i el general de Divisió de la Guàrdia Civil, Francisco Espinosa Navas, director del Projecte Sahel, per lluitar contra el terrorisme i el crim organitzat en la zona, i l'empresari Navarro Tacoronte.
Juan Bernardo Fuentes Curbelo
Juan Bernardo Fuentes Curbelo era diputat del PSOE al Congrés dels Diputats per Las Palmas en el moment que va esclatar la trama. Aquell mateix dia el PSOE el va suspendre de la militància i el va forçar a dimitir. Fins a l'any 2020 va ser el director general de Ramaderia del govern de Canàries, el seu substitut va ser el seu nebot Taishet Fuentes, detingut i imputat pel cas. Fuentes Curbelo era l'encarregat de rebre les comissions dels empresaris a canvi de subvencions. Les comissions s'ingressaven al compte de l'Asociación Deportiva la Vega de Tetir, que presidia el mateix Fuentes Curbelo. Va ser detingut a Puerto del Rosario (Fuerteventura), però finalment la jutge el va deixar en llibertat perquè no aprecia risc de fugida ni considera que existeixi perill que destrueixi proves.
Francisco Espinosa Navas
Francisco Espinosa Navas és un general retirat de la Guàrdia Civil i l'únic dels tretze detinguts que, de moment, ha entrat a presó preventiva per cinc delictes. Els investigadors l'assenyalen com el receptor dels suborns dels empresaris. Segons ha explicat el mediador, Espinosa s'encarregava de provocar una situació perjudicial per als ramaders per poder fer-los xantatge. Fins i tot, va aconseguir que el Seprona inspeccionés diverses ramaderies, i per això els empresaris es veien obligats a passar les comissions imposades. Espinosa està acusat de suborn i organització criminal, sota la sospita d'haver cobrat comissions després de falsejar quatre contractes públics valorats en més de 260.000 euros finançats amb fons europeus. En la inspecció del seu domicili a Madrid després de la seva detenció es van trobar 61.110 euros en efectiu, que guardava en una capsa de sabates i entre la roba d'un calaix, i que la jutge creu que són de procedència "il·lícita".
Taishet Fuentes Gutiérrez
Nebot de Fuentes Curbelo i el seu substitut com a director general de Ramaderia del Govern de Canàries, és una de les figures principals de la presumpta corrupció. Segons les investigacions va ser destituït del càrrec l'estiu passat per "pèrdua de confiança". La seva funció era presumptament "manipular expedients" i exercir pressió sobre els empresaris.
Antonio Navarro Tacoronte
Conegut com 'el mediador', aquest empresari canari s'encarregava de gairebé tot, és a dir, posava en contacte tots els membres de la trama; s'ocupava que els suborns arribessin als destinataris; organitzava les trobades al Congrés o a la Direcció de la Guàrdia Civil; i també s'encarregava d'organitzar les festes amb prostitutes i els sopars. Navarro assegura que, malgrat que no ho pot demostrar: "com a ciutadà" creu que el govern de Canàries sabia el que passava a la Direcció General de Ramaderia quan Taishet Fuentes, va ser destituït el juny de 2022.
Quines conseqüències polítiques té?
El cas Mediador ha esclatat quan queden poc més de tres mesos per a les eleccions municipals i autonòmiques a gran part de l'Estat i pot suposar un daltabaix per al PSOE. La dreta espanyola no ha trigat a aprofitar l'oportunitat que suposa un escàndol d'aquestes dimensions, i el PP i Vox ja han anunciat que es personaran com a acusació particular en la causa. A més, el partit que lidera Alberto Núñez Feijóo ha registrat una comissió d'investigació, i no descarta reclamar la compareixença al Congrés dels Diputats del president espanyol, Pedro Sánchez, com a president del grup parlamentari socialista, perquè doni explicacions. Altres grups, com ERC, Junts o CUP, també veuen amb bons ulls la comissió d'investigació.