Hi ha malestar al govern espanyol amb les impactants imatges d’aquest diumenge a Paiporta, en què una multitud va perseguir Pedro Sánchez, Carlos Mazón, Felip VI i Letícia amb ganes de linxar-los. El president socialista va ser evacuat —atordit— de la zona zero de la DANA valenciana després d’haver estar colpejat, i els reis espanyols i el president valencià van acabar empastifats de fang. Malgrat que tothom fou escridassat, anomenat “assassí” i víctima de llançament d’objectes, difereixen força les imatges que corren per les xarxes socials i les televisions sobre els moments posteriors a aquells fets: els reis espanyols intenten mediar maldestrament amb la població desesperada mentre el president del govern espanyol fuig del lloc dels fets. La idea d’anar a fer una visita a l’epicentre de la catàstrofe meteorològica va ser de la Casa Reial, però cal tenir en compte que és la Moncloa qui autoritza actes com aquest. Ara, el govern espanyol titlla els atacants d’ultres, insisteix que fou la Zarzuela qui va “dissenyar” l’operatiu policial i que va ser el dispositiu de seguretat de Pedro Sánchez qui, en percebre el “perill” que corria el president del govern espanyol, va ordenar la seva immediata evacuació.
Amb “mal cos” es va quedar Óscar Puente aquest diumenge després de veure les imatges d’una multitud amb ganes de linxar Pedro Sánchez, Carlos Mazón i els reis espanyols a Paiporta. El ministre de Transports, en unes declaracions a La Sexta, va admetre que la visita a la zona zero de la DANA no va ser “oportuna” davant la “indignació” que senten els ciutadans més afectats pel temporal. No obstant això, fonts del govern espanyol neguen que la Moncloa avisés la Zarzuela del perill que corrien les autoritats si es produïa aquesta visita. De totes maneres, Puente va demanar comprensió per la “disjuntiva” en la qual es troben molts governants en situacions com la del País Valencià: “Si hi vas, corres el risc de ser considerat un oportunista; i si no hi vas, reps improperis per no fer-ho”.
Aquest dilluns, Fernando Grande-Marlaska ha assenyalat amb més contundència la Zarzuela quan se li ha preguntat sobre aquesta visita fallida. “Allà estava desplegat tot el sistema de seguretat establert per la Corona i els serveis de suport que havia sol·licitat la Casa Reial a la Guàrdia Civil", ha assenyalat el ministre de l’Interior en una entrevista a TVE, en la qual ha asseverat que “tots els dispositius de seguretat relatius als actes dels reis són dissenyats per la Casa Reial, que demana reforços quan els necessita”. Ha remarcat que és la Zarzuela qui va fer el “disseny”. Preguntat per si la Moncloa considera que aquesta visita no s’hauria d’haver produït, el ministre ha rebutjat “entrar en més valoracions”.
Paral·lelament, fonts de la Moncloa apunten que també existeixen protocols de seguretat que permeten allò que va passar aquest diumenge a Paiporta. Es produeix una situació de risc en què “la seguretat de la Moncloa agafa el toro per les banyes i decideix”: “En casos com aquests tiren de tu; és la seva feina; la persona protegida no té per què ser conscient del perill o no estar en condicions per decidir”.
“Ultres”, “grupuscles radicals” i “minoria violenta”
Paral·lelament, els socialistes es refereixen als manifestants que van increpar i agredir les autoritats espanyoles aquest diumenge de formes molt diverses. Aquest diumenge, la vicepresidenta María Jesús Montero condemnava els “grupuscles radicals” després que l’extrema dreta reivindiqués l’atac de Paiporta.
Aquest dilluns, en canvi, Marlaska evitava parlar “d’ultres” i es referia a aquestes persones com una “minoria violenta” que estava “mínimament organitzada” per ferir Pedro Sánchez, Carlos Mazón i els reis espanyols. Confirmava en la seva connexió amb TVE que el president havia estat “colpejat” i confiava que la Guàrdia Civil identifiqui amb celeritat els agressors.
Sí que ha utilitzat aquest terme el PSOE, que aquest dilluns ha emès un comunicat en el qual condemna que “alguns moviments ultres promoguin comportaments violents aprofitant-se del dolor i la desesperació de les persones afectades” per un drama com aquest. “No és moment per a les discrepàncies; ja hi haurà temps per depurar responsabilitats; fer front a aquesta enorme tragèdia és la màxima prioritat, i per a això comptem amb el rotund compromís per part de les administracions públiques i amb una ciutadania exemplar, malgrat algunes actituds violentes que no representen aquest esperit d'unió en l'adversitat dels ciutadans”, asseguren els socialistes aquest dilluns.
Mazón, per la seva banda, ha tret pit del seu comportament aquest diumenge. “Jo no vaig veure si Pedro Sánchez va marxar o no, jo estava al costat del Rei, que és on s’havia d’estar”, ha manifestat en una entrevista a la cadena COPE. “Vaig veure dolor i ràbia, i a Sa Majestat interessant-se per la desgràcia", ha justificat el president del País Valencià. “Hem de donar la cara, ser allà i donar explicacions a la gent”, ha manifestat el cap de l’executiu valencià, malgrat la mala gestió comunicativa per part del seu govern en aquesta catàstrofe.
L'extrema dreta reivindica l'atac a Pedro Sánchez a Paiporta
Paral·lelament, l'entorn de l'associació d'ultradreta Revuelta ha reivindicat l'agressió contra el president del govern espanyol i les destrosses al seu cotxe durant la visita a una de les localitats de la comarca de l'Horta Sud més castigada per l'atac de la DANA. La policia espanyola ja havia alertat durant tot el cap de setmana del desplegament de grups d'ultradreta arreu del País Valencià. Adrián Campos, que es presenta com a "voluntari" d'una mena de delegació valenciana de Revuelta, va escriure en un grup de Telegram "som aquí els de la meva associació, els hem destrossat el cotxe, però només l'hem pogut tocar amb un pal a l'esquena" i va afegir "no sé què deu haver passat després, però de la nostra zona n'ha sortit viu".